El jutge no dirà fins dilluns si deixa en llibertat els consellers cessats i els Jordis

El fiscal manté la petició de presó després de les declaracions s'han fet de forma ràpida, ja que només s'ha revisat la situació personal dels empresonats

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que ha passat a instruir el cas contra els consellers cessats pel 155 i els líders sobiranistes no comunicarà fins dilluns la seva decisió sobre si els manté a la presó.

Llarena ha pres declaració aquest divendres als consellers cessats i empresonats, i a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, després que la setmana passada es fes càrrec de la causa de sedició al voltant del procés sobiranista per revisar la seva situació de presó preventiva,

Les declaracions han durant unes quatre hores i s'han acabat abans de les dues del migdia. Tot i això, el magistrat es pren un temps per decidir. El jutge no té l'obligació de prendre una decisió immediatament, segons s'ha pogut saber de fonts properes. De tota manera, els consellers destituïts i els Jordis haurien d'haver tornat igualment a la presó per firmar i recollir els seus objectes personals. Ara, amb aquesta decisió del jutge, la possible posada en llibertat no podrà ser abans del cap de setmana.

La fiscalia manté la petició de presó

La nova declaració no ha fet variar l'actitud de la fiscalia, que continua demanant presó provisional per a tots, com ja va passar a l'Audiència Nacional.

La fiscalia del Tribunal Suprem demana el manteniment de les mesures cautelars "per la gravetat dels fets investigats". Assegura que encara hi ha risc de fuga i de reiteració delictiva.

En el seu escrit assegura que "acatar el 155" no canvia res:


Les declaracions davant el jutge

Les declaracions dels honorables consellers de la Generalitat cessats i empresonats, i de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena han començat cap a les deu del matí amb el vicepresident cessat Oriol Junqueras, que ha declarat uns 20 minuts.

En poques hores han declarat tots els consellers destituïts - Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Joquim Forn, Meritxell Borràs, Josep Rull i Jordi Turull- i els últims han estat Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Els investigats van demanar tornar a declarar perquè el jutge decideixi si els manté empresonats, tal com va dictar la jutge Carmen Lamela. Les defenses esperen que el jutge Llarena els deixi en llibertat amb fiança, com va fer amb Forcadell i els membres de la mesa del Parlament.

Notícia relacionada: Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

Les defenses volen demostrar en aquestes declaracions que no es compleixen els supòsits de risc de reiteració del delicte, el risc de fuga i el risc de destrucció de proves, que justificarien la presó preventiva. Les declaracions han estat més ràpides del que s'esperava perquè només se'ls està preguntant sobre el supòsit de risc de reiteració del delicte.

Respectar el 155

Cadascú amb les seves particularitats, però tots els empresonats que han declarat al Suprem han coincidit en una cosa. Prometen respectar l'aplicació del 155. No han dit expressament que l'acatin. Però, segons la defensa, que la majoria siguin candidats al 21D ho demostra. Ho confirma Jordi Pina, advocat d'alguns dels acusats:

"Des del moment en què un accepta concórrer a unes eleccions és de sentit comú, que estàs acceptant aquest article"

El que no han dit al magistrat del Suprem és que renunciïn a la vies unilaterals. Segons les defenses, perquè no cal. Romeva ha apel·lat davant l'alt tribunal al referèndum pactat amb l'estat espanyol.

Oriol Junqueras i Raül Romeva només han contestat, en la seva declaració, a les preguntes del seu advocat.

L'exdiputat Francesc Homs ha anat al Tribunal Suprem perquè és un dels advocats que coordinen la defensa dels empresonats del PDeCAT.

 

 

Els primers a ser traslladats han estat els sis consellers destituïts, que han arribat en un autobús especial de la Guàrdia Civil des de la presó d'Estremera. Cap a 2/4 de 9 ho han fet Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que els han portat des de la presó de Soto del Real. Cinc minuts després, les conselleres destituïdes Dolors Bassa i Meritxell Borràs han arribat des de la presó d'Alcalá-Meco. Tots deu han quedat als calabossos de l'Audiència Nacional, ja que al Tribunal Suprem no n'hi ha. 

Els consellers destituïts i els Jordis han estat traslladats en furgonetes de la Policia Nacional des del calabossos de l'Audiència Nacional, a pocs metres de distància, fins al Suprem, on han entrat per la porta de carruatges.

 

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Josep Rull, Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Carles Mundó, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart esperen quedar en llibertat amb mesures cautelars abans de l'inici de la campanya del 21D.

Els empresonats han recorregut en els darrers dies contra la presó preventiva assumint en diversos graus l'aplicació de l'article 155 i demanant ser excarcerats per poder participar en la campanya electoral. Excepte Borràs i Cuixart, la resta d'empresonats són candidats a les eleccions del 21 de desembre.

L'ANC i Òmnium preparen les fiances

El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Agustí Alcoberro, ha assegurat que la caixa de solidaritat de l'entitat està "preparada per actuar". L'ANC diu que podria fer-se càrrec de les eventuals fiances a què s'hauria de fer front per eludir la presó que el magistrat del Tribunal Suprem pugui imposar a l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i als consellers destituïts i empresonats.

Agustí Alcoberro s'ha mostrat cautelós i espera que la fiança no arribi a la xifra "insòlita" de Carme Forcadell, que va ser de 150.000 euros, "esperem no haver-hi d'arribar, però ara mateix hi ha fons per plantejar una resposta" ha afegit.

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155Eleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut