Barcelona

Els votants d'ERC suspenen el tripartit amb un 4,8, segons l'enquesta del CEO

Els catalans posen al tripartit una nota mitjana de 5,1 sobre 10, dues dècimes menys que el 2008. És una de les conclusions principals de l'enquesta del 2009 de valoració del govern que ha presentat el Centre d'Estudis d'Opinió, el CEO. Es dóna el cas, però, que els votants d'ERC no l'aproven, ja que la valoren amb un 4,8. Els republicans van puntuar el govern amb un 5,2 el 2008 i, en canvi, el 2009 l'han puntuat amb una nota més baixa, fins i tot, que la dels votants de Ciutadans, que li han posat al tripartit un 5.

Actualitzat
L'estudi del CEO també indica que el 47% dels catalans aproven la gestió del govern, un 7% menys que en l'anterior estudi, mentre que un 44% la suspenen. A més, un 55% considera que l'actual executiu no sap com resoldre els problemes del país. Els punts forts del govern de Montilla són, per la majoria dels catalans, les infraestructures i les qüestions relacionades amb l'Estatut d'Autonomia. El que menys agrada, en canvi, són les desavinences en el si del tripartit.

Es quadriplica la desafecció política

Una altra de les conclusions de l'enquesta del CEO és que la insatisfacció dels catalans amb els polítics s'ha multiplicat per quatre, sobretot arran dels casos de corrupció. Són dades del mes de desembre passat, després que el 2009 hagin esclatat diversos casos de corrupció. De fet, el 2008 només un 7,5% dels catalans es mostraven preocupats per la corrupció, xifra que el 2009 s'ha disparat fins al 29%. Gabriel Colomé, responsable de l'organisme, considera molt clar que els casos Millet, Pretòria o Gürtel hi tenen molt a veure.

L'enquesta de valoració del govern, elaborada a partir de 1.400 entrevistes telefòniques a catalans més grans de 18 anys entre el 5 i el 22 de desembre indica, doncs, que la insatisfacció amb la política se situa com la segona preocupació dels catalans, només precedida per l'atur i la precarietat laboral, que han passat del 55,4% del 2008 al 64% del 2009. Pel que fa a la immigració, ha reculat fins al quart lloc.


DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut