Els veïns de Manresa, en peu de guerra contra l'Ajuntament per l'incompliment en el pagament de subvencions

Els veïns de Manresa, en peu de guerra contra l'Ajuntament per l'incompliment en el pagament de subvencions
Manresa

Els veïns de Manresa, en peu de guerra contra l'Ajuntament per l'incompliment en el pagament de subvencions

Actualitzat
Representants de diverses associacions de veïns de la capital del Bages davant del local de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (ACN)

Representants de diverses associacions de veïns de la capital del Bages davant del local de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (ACN)

ACN Manresa.-La Federació d'Associacions de Veïns de Manresa ha denunciat aquest dijous a la tarda que es troben en una situació "límit" per l'impagament de les subvencions per part de l'Ajuntament. En concret, les tretze associacions veïnals critiquen que el consistori els deu 29.000 euros del Pla de Desenvolupament Comunitari de l'any 2015 i que encara no s'ha firmat l'aportació per a aquest 2016, que suma 75.000 euros -dels quals asseguren que ja han avançat gairebé 21.000 euros. El president de la federació, Enric Martí, ha explicat que aquests diners serveixen per dinamitzar els barris, ja sigui organitzant tallers, xerrades, cursos o festes, i també per pagar el sou dels dinamitzadors. En aquest sentit, Martí ha dit que amb els diners de què disposen en aquests moments no podran pagar els sous a final d'aquest mes.

Fa tot just una setmana la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) anunciava que es veia abocada a tancar les biblioteques veïnals perquè no havien cobrat les subvencions pendents del 2015 i encara no havien firmat el conveni per al 2016. Davant d'aquest crit d'alarma, el consistori manresà va dir que faria tot el possible per evitar el tancament i, finalment, aquest dimecres es feia pública la signatura del conveni corresponent al 2016 entre l'Ajuntament i la FAVM per al funcionament de les vuit biblioteques veïnals amb una aportació de 30.600 euros. Amb tot, els representants de les associacions de veïns de Manresa consideren que es troben en una situació "límit" pels reiterats impagaments, i aquest dijous han escenificat el seu malestar amb l'Ajuntament de la capital del Bages. Alguns d'ells s'han mostrat especialment crítics com Juan José Porcel, del barri Mion-Puigberenguer, qui ha dit que hi ha un "descontentament" generalitzat a tots els barris i ha criticat l'Ajuntament per "posar traves". "És l'Ajuntament més nefast que hem tingut fins ara", ha exclamat. També s'ha mostrat combativa Marina Hosta, del barri Sagrada Família, que ha assegurat que els veïns estan fent "moltes feines que hauria de fer el mateix Ajuntament". També critica que els veïns hagin de "pidolar" uns diners que els pertoquen per conveni. El president de la FAVM, Enric Martí, ha detallat que el segon gran projecte que duen a terme les associacions veïnals, a banda de les biblioteques, són els Plans de Desenvolupament Comunitari, que es desenvolupen als tretze barris de la ciutat i que tenen l'objectiu de promoure activitats de dinamització. El programa té contractats quatre dinamitzadors que, juntament amb diversos voluntaris, duen a terme aquestes tasques. Martí ha denunciat que el consistori deu a les associacions un total de 29.000 euros de l'any 2015 i que, aquest 2016, encara no s'ha firmat el conveni per dur a terme les activitats, que sumen 75.000 euros. Amb tot, Martí ha explicat que les associacions ja han hagut d'avançar 21.760 euros d'aquest primer trimestre i ha denunciat que "ja no podrem pagar els sous a finals d'aquest mes". A més, els veïns creuen que la xifra de 75.000 euros anuals per a les tasques de dinamització dels barris són "totalment insuficients" i reclamen que, de cara al 2017, aquesta xifra pugui augmentar-se. De fet, Martí ha explicat que l'any 2007 els diners que rebien per a aquest concepte sumaven 190.000 euros, de manera que hi ha hagut una retallada del 60%. Fa deu anys, les associacions també tenien sis persones contractades a jornada completa per dur a terme les tasques de dinamització i, ara, asseguren que cada associació només pot disposar d'un dinamitzador quatre hores a la setmana.