Londres

Els universitaris britànics es revolten contra la pujada dels preus de les matrícules

Uns 50.000 estudiants i professors britànics s'han manifestat pels carrers de Londres contra el projecte del govern de coalició de triplicar les taxes universitàries amb l'objectiu de reduir el dèficit públic. La marxa s'ha enterbolit pels aldarulls que hi ha hagut tot just després de la protesta, quan centenars de joves han assaltat la seu del Partit Conservador de David Cameron i s'han enfrontat amb la policia. Scotland Yard ha informat que hi ha 14 ferits i 32 arrestats. L'edifici dels "tories" s'ha hagut d'evacuar i hi ha hagut moltes destrosses. La policia ha desallotjat els estudiants després d'unes cinc hores de setge.

Actualitzat
Milers d'estudiants i professors universitaris s'han manifestat a Londres, entre Trafalgar Square i el Parlament britànic, contra les intencions del govern de coalició de triplicar les taxes universitàries. La marxa ha congregat 50.000 persones, segons els organitzadors, i 20.000, segons les xifres que ha aportat la policia.

10 detinguts pels aldarulls

La manifestació s'ha enterbolit pels incidents a la seu del Partit Conservador. Centenars de joves han entrat a la força a la torre Millbank, que ha hagut de ser evacuada pels incidents. Alguns manifestants n'han trencat els vidres, han pujat al terrat de l'edifici, han encès una foguera i s'han enfrontat amb la policia, que ha intentat blindar la seu del Partit Conservador.

Scotland Yard assegura, segons informa la BBC, que els incidents s'han saldat amb un balanç de 14 ferits, tots de caràcter lleu, entre els quals hi ha 7 policies. A més, també reconeixen 32 detencions. La policia ha desallotjat la seu dels "tories" abans de la mitjanit, hora nostra, i després de cinc hores de setge. Els organitzadors de la protesta estudiantil s'han desmarcat d'aquests aldarulls.

La  marxa més multitudinària

La manifestació d'aquest dimecres ha estat la més concorreguda contra el govern de coalició entre els conservadors i els liberaldemòcrates. Els estudiants i professors que han participat en la marxa protesten contra la intenció del govern d'encarir la matrícula a les universitats. La matrícula universitària costa avui dia a la Gran Bretanya fins a 3.777 euros -unes 3.290 lliures-, un màxim que el govern de David Cameron vol elevar fins als 6.957 euros -6.000 lliures-, o fins i tot, en "circumstàncies excepcionals", als prop de 10.500 euros -9.000 lliures.

Bona part dels manifestants es confessaven votants decebuts del partit liberaldemòcrata de Nick Clegg i asseguren que l'encariment de l'import màxim de la matrícula va contra les propostes electorals d'aquest partit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut