Madrid

Els tres periodistes alliberats després de deu mesos de segrest a Síria ja són a Madrid

L'avió de l'exèrcit que els ha portat des de Turquia ha aterrat aquest matí a la base aèria de Torrejón de Ardoz

RedaccióActualitzat

Aquest matí han arribat a la base aèria de Torrejon de Ardoz, a Madrid, els tres periodistes espanyols alliberats a Síria després de deu mesos de segrest. La notícia de l'alliberament es va saber el vespre de dissabte, quan els tres reporters ja estaven fora de perill a Turquia.

Tots tres han arribat a bord d'un avió Falcon 900 de la Força Aèria Espanyola, que els ha recollit a Turquia per portar-los fins a Espanya. A la pista de l'aeroport els han rebut la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i els seus familiars més directes.

 

 

Fonts de La Moncloa han explicat que els van alliberar aquest dissabte a la tarda i que la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja hi va poder contactar.

Els periodistes són Antonio Pampliega, Ángel Sastre i José Manuel López, dos reporters "freelance" i un fotògraf de qui no es tenien notícies des del 12 de juliol passat, quan van desaparèixer a la ciutat siriana d'Alep.

El govern espanyol ha explicat que per arribar a l'alliberament ha estat clau la mediació de Turquia i de Qatar.

Els familiars dels tres periodistes segrestats ja han pogut parlar amb ells. La mare d'Antonio Pampliega ha explicat a Reporters sense Fronteres que les famílies sabien que els tres periodistes estaven vius i ha agraït als mitjans que s'hagi respectat el silenci que la família havia demanat sobre el segrest per no comprometre les negociacions.

 


Sis cases diferents i gairebé sempre tancats

Per ara, no ha transcendit res de les negociacions que han portat al seu alliberament. Segons el Centre Nacional d'Intel·ligència, tots tres van estar localitzats en tot moment durant el seu captiveri i quan els serveis secrets no podien comprovar el seu estat, demanaven als segrestadors proves de vida com a garantia.

Han explicat que van passar el captiveri en sis cases diferents, gairebé sempre tancats, i que Pampliega va ser separat. Van conviure amb altres segrestats, com una dona alemanya emnbarassada o un periodista japonès. El tracte, diuen, va ser correcte. La major part del temps el van passar a prop de la ciutat d'Alep, on van ser segrestats, tot i que a començament d'any, quan l'alliberament semblava imminent, els van traslladar a la frontera amb Turquia. La llibertat, però, encara trigaria uns mesos.

Síria ja fa anys que s'ha convertit en el país més perillós del món per als informadors, segons els informes anuals de Reporters sense Fronteres.

 

 

L'enquistament i la duresa del conflicte ha fet canviar les polítiques dels mitjans de comunicació, que ja no hi envien corresponsals propis. Per això, és fonamental l'arriscada feina dels "freelance" i dels periodistes locals. Es calcula que des del 2011, l'any que va esclatar la guerra, ja hi han mort gairebé 140 reporters i una cinquantena d'internautes i bloguers que informen del conflicte sirià per internet.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut