Carles Puigdemont durant el debat de la qüestió de confiança
Carles Puigdemont durant el debat de la qüestió de confiança

Els tres obstacles, els dos objectius i el repte de Puigdemont

El president de la Generalitat va dibuixar en el seu discurs un calendari d'un any en sis etapes per culminar el procés de "desconnexió" cap a la independència

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va plantejar aquest dimecres en el discurs de la qüestió de confiança un calendari força detallat d'un any a partir d'ara i en sis etapes que es poden agrupar en tres blocs. És un calendari que no contempla dos dels elements essencials que hi havia fins ara en el full de ruta pactat entre els dos partits integrants de Junts pel Sí: les eleccions constituents i el referèndum constitucional.

El primer bloc són els obstacles que ha de superar el seu govern per poder treballar:

  • - El primer obstacle és la qüestió de confiança que s'està debatent aquest dimecres i dijous al Parlament, i que, previsiblement, superarà sense problemes amb el suport de la CUP.
  •  
  • - El segon és el debat de política general, que se celebrarà el 5 i el 6 d'octubre, en què Puigdemont haurà de concretar quina acció de govern preveu fins al final de legislatura.
  •  
  • - El tercer és el debat de pressupostos del 2017, que encara no té data, però que previsiblement s'haurà de fer entre novembre i desembre. Per intentar que aquest debat sigui menys obstacle Puigdemont va deixar clar aquest dimecres que, si la CUP rebutja els pressupostos, donarà per acabada la legislatura i convocarà eleccions.

El segon bloc inclou les dues fites que són els objectius polítics últims del govern de Puigdemont:

  • - A finals de juny s'hauran d'haver acabat tots els treballs de preparació de l'anomenada "desconnexió" política de l'estat espanyol, amb les estructures d'estat previstes, com la hisenda pròpia i la seguretat social, i també el nou marc legal català, amb la llei o lleis de transitorietat jurídica.
  •  
  • - A finals de juliol, el Parlament haurà d'aprovar aquest paquet legal que ha de permetre que les institucions catalanes actuïn com un estat independent, deslligat de l'ordenament jurídic espanyol.

L'últim bloc el constituirà un únic element: el referèndum que permetrà proclamar la independència de Catalunya si rep l'aval majoritari dels ciutadans. Puigdemont va proposar aquest dimecres que se celebri la segona quinzena de setembre, just després de la Diada. Segons les previsions del president de la Generalitat, si no s'hagués pogut acordar amb l'administració central de l'Estat, aquest referèndum ja es podria organitzar d'acord amb el nou marc legal català.

Anar al contingut