Sant Llorenç de la Muga

Els tres detinguts que regentaven un reformatori il·legal a l'Alt Empordà neguen maltractaments

Els tres detinguts que regentaven un reformatori il·legal en una masia de Sant Llorenç de la Muga, a l'Alt Empordà, neguen qualsevol tipus de maltractament als menors que cuidaven. Es tracta d'una dona italiana, un suís i un francès que han quedat en llibertat amb càrrecs. Va ser un dels menors qui va denunciar el cas als Mossos d'Esquadra.

Actualitzat
Lorena Elizabeth B., italiana, de 30 anys; la seva parella, Armin Markus S., de 44 i de nacionalitat suïssa; i el francès Raymond N., de 60, van ser detinguts divendres passat i, segons els Mossos d'Esquadra, han reconegut haver tancat els menors, de 14 a 17 anys, en gàbies per a animals o haver-los privat de menjar si es portaven malament, però han negat haver-los pegat.

Els tres han quedat en llibertat sota els càrrecs de detenció il·legal i violència física i psíquica després de declarar davant del jutge de guàrdia de Figueres.

La investigació policial va començar divendres, quan el propietari d'un restaurant va trobar un menor de 14 anys a l'estació de tren de Figueres i li va explicar que s'havia escapat d'un centre de menors de Sant Llorenç de la Muga perquè el maltractaven.

Els Mossos van acudir a la masia Can Gener i van trobar cinc adolescents que presumptament eren objecte de maltractaments de forma habitual, i fins i tot els tancaven en gàbies de senglars quan no volien treballar o deien que es trobaven malament.

La policia va comprovar que els menors havien estat tancats en un espai d'un metre quadrat i que algun havia estat durant tres mesos durant vuit hores diàries en una de les gàbies.

La masia acollia des de feia anys un centre destinat a allotjar menors suïssos amb suposats problemes de conducta, una espècie de "reformatori" que funcionava sense cap permís i que costava als pares dels nens uns 4.000 euros mensuals.

Al lloc, s'hi han trobat les gàbies, així com caravanes en les quals tenien els menors en condicions insalubres. Els tres detinguts que regentaven la masia, on s'acumulava molta ferralla, no compten amb formació ni títol per atendre menors, segons la delegada de la Generalitat a Girona, Pia Bosch.

Els encarregats de la masia van reconèixer davant la policia que si els joves es barallaven entre ells o no complien les seves obligacions en la granja cuidant les gallines o les cabres, els tancaven a la gàbia o en una habitació de la masia d'un metre quadrat.

Aquest "reformatori" il·legal no es publicitava i funcionava amb el boca-orella entre els pares suïssos que tenien problemes de conducta amb els seus fills, i que pagaven per internar-los aquí per períodes d'entre un i tres mesos.

L'alcalde de Sant Llorenç de la Muga, Manel Sánchez, ha afirmat que "ha de tractar-se d'una activitat organitzada fa pocs mesos" perquè no en tenien constància.

Segons l'alcalde, el propietari de la masia, un veí de Vilanova de la Muga, va permetre fa uns sis anys "que s'instal·lés una parella de suïssos per vigilar la casa, sense pagar cap lloguer". L'alcalde ha afegit que aquestes persones no freqüenten gaire el nucli urbà i l'únic contacte que hi ha tingut l'Ajuntament va ser l'any passat per uns permisos d'obres, a més d'assegurar que "mai" no havia vist els nois pel poble.

Aquesta versió es contradiu amb la d'alguns veïns, que han assegurat que els menors freqüentaven les botigues del poble i solien prendre cafè en un bar de la localitat.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut