Barcelona

L'avaria a Rodalies i Regionals afecta uns 80.000 usuaris i provoca nombrosos retards durant més de sis hores

La causa ha estat la caiguda del sistema informàtic

RedaccióActualitzat

Problemes greus aquest dijous a la mobilitat ferroviària. La caiguda del sistema informàtic del Centre de Control de Trànsit Ferroviari ha provocat l'aturada dels trens de rodalies i regionals de Renfe durant 60 minuts i nombrosos retards en plena hora punta. L'avaria ha provocat el col·lapse de la xarxa i ha afectat uns 80.000 usuaris a tot el país. En total, uns 200 trens de rodalies, regionals i de llarga distància que circulen pel corredor mediterrani han partit la incidència. 

Al llarg del matí, segons ha informat Renfe, s'ha anat recuperant progressivament el sistema.

Retards de fins a una hora

Tot i això, durant tot el matí hi ha hagut nombrosos retards, que en alguns casos han arribat a ser d'una hora en els serveis de Rodalies i Regionals i la normalitat no s'ha pogut recuperar del tot fins passada la una de la tarda. Amb tot, Renfe admet que encara hi poden haver retards puntuals.

A la línia de Vic-Puigcerdà, que habitualment ja té problemes perquè no està desdoblada, també hi ha hagut moltes afectacions i és la que ha trigat més estona a recuperar la circulació dels combois. Els trens en sentit Puigcerdà han acumulat retards de més de 40 minuts i els usuaris es queixaven que, per megafonia, tota la informació que els oferien era que busquessin un mitjà alternatiu de transport.

Fonts de Renfe han indicat que les estacions més pròximes a Barcelona i que tenen més freqüències de trens s'han vist menys afectades per aquesta avaria, que sí que ha tingut més repercussió en altres estacions com Manresa o Sant Vicenç de Calders.

Cau el sistema informàtic del centre de control

L'avaria ha passat a quarts de set del matí, i, segons la portaveu d'Adif, Mar Ruiz, no només ha afectat l'ordinador principal, sinó també l'alternatiu del Centre de Control de Trànsit Ferroviari, ubicat a l'estació de França i que és el que regula la circulació ferroviària a bona part de Catalunya: tota la província de Barcelona i Girona i part de la de Tarragona i Lleida. "S'encén, s'apaga, es reinicia, sembla que funciona, torna a aturar-se", ha admès Ruiz durant l'avaria. Tot i això, ha aclarit que quan el sistema s'apagava o no funcionava amb normalitat, aturaven els trens per garantir la seguretat.

Cues dels usuaris

Alguns usuaris han estat avisats de l'avaria a dalt del tren i els han suggerit que baixessin. A les estacions de destí, els viatgers han començat a fer cua per demanar els justificants dels retards i recuperar els diners del bitllet a través de la devolució exprés.

Arran de la irregularitat del sistema, Adif suggereix que els usuaris utilitzin, si poden, transports alternatius al tren.

L'Euromed també pateix retards

També hi ha hagut retards importants, d'uns tres quarts d'hora de mitjana, en els trens Euromed que circulen pel corredor mediterrani i que van cap a València.

Aquesta és la segona incidència greu que es registra a les línies de Rodalies de Barcelona en quinze dies, ja que el passat 5 de maig se'n va produir una altra que va afectar la circulació de trens a les línies R3 i R4 i que va obligar els passatgers a canviar de tren a causa d'una avaria a l'estació de Sagrera-Meridiana, amb retards superiors a 30 minuts.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut