El Prat de Llobregat

Continua el conflicte al Prat: els treballadors d'Eulen rebutgen la proposta de la Generalitat

L'opció d'un complement salarial de 250 euros per 15 mensualitats ha estat la més votada pels treballadors. La proposta de la Generalitat, 200 euros mensuals per 12 mensualitats, només ha rebut dos vots

Actualitzat

Els treballadors de la seguretat als controls de passatgers de l'aeroport del Prat han rebutjat aquest dijous la proposta de millora de condicions sorgida de les trobades amb l'empresa Eulen, Aena i el Departament de Treball.

Finalment, el que s'ha sotmès a votació no ha estat la proposta d'acord proposada per la Generalitat, sinó cinc opcions de complements salarials:

- Augment de 250 euros mensuals per 15 mensualitats: 89 vots

- Augment de 200 euros mensuals per 15 mensualitats: 82 vots

- Augment de 250 euros mensuals per 12 mensualitats: 3 vots

- Augment de 200 euros mensuals per 12 mensualitats: 2 vots

- Augment de 350 euros mensuals per 10 mensualitats: cap vot

Les votacions s'han fet en un local del Prat de Llobregat, a prop de l'aeroport. Dels 420 treballadors amb dret a vot, han acudit a les urnes 176 treballadors, menys de la meitat de la plantilla.

La direcció de l'empresa Eulen ja hi ha donat el vistiplau, però el comitè d'empresa no n'ha acceptat els aspectes econòmics.

Es manté la vaga

Amb aquesta decisió dels treballadors d'Eulen, es mantenen les aturades parcials previstes per a l'11 i 13 d'agost, així com la vaga indefinida de 24 hores prevista a partir de dilluns 14. Que continués el conflicte i calgués tornar a la mesa de negociació era l'opció que el comitè de vaga veia com a més probable abans de la jornada. La votació s'ha fet l'endemà que les cues arribessin a ser d'una hora, tot i que no hi havia cap vaga convocada.

 

 

Giménez: "Tal com estan les coses, anem a la vaga"

L'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, ha comunicat els resultats i ha admès que el comitè advocava per votar la proposta de 200 euros per quinze pagues i ha admès que serà més complicat "tornar a seure" amb el resultat de la votació, que ha recalcat que defensaran perquè és la voluntat dels treballadors.

Giménez ha dit que la voluntat del comitè és seguir negociant fins a arribar a un punt de trobada, però ha reclamat de nou el compromís per escrit d'Aena de mantenir les millores que s'acordin en futures licitacions. Més enllà de l'aspecte econòmic, l'assessor del comitè de vaga ha precisat que tampoc estan completament d'acord amb altres aspectes organitzatius, com els que tenen a veure amb la paritat.

"Tal com estan les coses, anem a la vaga."

 

 

La Generalitat retreu l'actitud del comitè

Després de saber el resultat de la votació, la consellera de Treball, Dolors Bassa, ha instat la direcció i el comitè d'Eulen a continuar negociant per solucionar el conflicte obert a l'aeroport. En la seva intervenció, Bassa ha estat molt dura amb el comitè de vaga, al qual ha acusat d'actuar de manera "injusta i il·lícita".

"Ens hem sentit utilitzats. Les hores de mediació que hem invertit han estat debades. Fa falta més compromís per part dels interlocutors dels treballadors i d'Eulen."

Bassa s'ha mostrat dolguda pel fet que el comitè hagi portat a l'assemblea noves propostes no consensuades en les converses de mediació, de manera que s'obria "un escenari nou". A més, s'ha preguntat si el comitè de vaga és ara un interlocutor vàlid, ja que els treballadors tampoc han optat per la seva proposta.

 

 

Foment promet "les mesures necessàries" per minimitzar l'impacte de la vaga

Per la seva banda, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha assegurat que el govern espanyol prendrà "totes les mesures necessàries" per garantir la seguretat i l'ordre públic a l'aeroport del Prat i per minimitzar els efectes negatius de la vaga dels empleats de seguretat d'Eulen. De la Serna ha avançat que aquest divendres es farà a Barcelona una reunió del comitè de crisi per analitzar quines mesures adoptar. Formen part de comitè de crisi representants de Foment, del Ministeri de l'Interior, d'Aena, de la Guàrdia Civil i de l'Advocacia de l'Estat.

El ministre, que no ha precisat les mesures que s'estudien, ha recalcat que ara s'obre un nou escenari, les conseqüències del qual són difícils de valorar, que pot provocar "importantíssimes afeccions" als ciutadans i als turistes que visiten Espanya.

Crítiques d'Eulen

La direcció d'Eulen, en un comunicat, ha criticat que els treballadors no hagin mantingut el compromís adquirit de votar la proposta de la Generalitat, ja que hi han afegit altres punts.

L'empresa els demana una reconsideració urgent i també ha volgut agrair la feina del Departament de Treball.

Aena s'ha compromès amb les millores

En les hores prèvies a la votació, s'havia complert una de les condicions del comitè de vaga per desconvocar l'aturada: Aena ha refermat per escrit el compromís que va adquirir dimarts de respectar, en pròximes licitacions, les condicions pactades amb els treballadors, això sí, sempre que s'acabi la vaga.

Paral·lelament, una altra vaga de seguretat a l'aeroport, la d'Ilunion, s'ha ajornat fins al mes de setembre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut