Osona

Els treballadors dels escorxadors d'Osona acampen per denunciar l'explotació laboral

Els treballadors estarien contractats com a "falsos cooperativistes" per abaratir costos laborals segons denuncien treballadors i sindicats

RedaccióActualitzat

Acampada de protesta contra la precarietat laboral organitzada per la Plataforma Càrnies en Lluita que s'allargarà fins dijous. Els treballadors dels escorxadors d'Osona fa temps que denuncien les precàries condicions de feina en què treballen. I alerten sobretot que cada cop hi ha més contractes que anomenen de "falsos cooperativistes", que permetrien a les empreses abaratir costos laborals. Segons la federació d'indústries càrnies aquesta situació, que denuncien els sindicats, no està generalitzada i diuen que està "posant fil a l'agulla" per intentar detectar possibles irregularitats.

Segons els sindicats, amb aquesta fórmula l'empresari s'estalvia diners. Comissions Obreres assegura que van ser sis milions d'euros l'any passat en la Seguretat Social.

El testimoni d'una treballadora de Le Porc Gourmet, un dels grans escorxadors d'Osona, parla de "no poder anar al lavabo" i haver de "pixar-se a sobre" per no poder parar. I afegeix que "si tens la regla o diarrea, no pots anar al lavabo."

La majoria dels treballadors són immigrants. Molts treballen als escorxadors com a autònoms a través de cooperatives a què fan aportacions mensuals com a socis. Una fórmula que sembla que cada cop s'estén més al sector i que cada cop és més qüestionada pels qui consideren que en alguns casos són falses cooperatives.

Per la seva part, la Federació Catalana d'Indústries de la carn està impulsant un codi de bones pràctiques en la subcontractació de cooperatives.

I per detectar possibles irregularitats, de cara al setembre impulsaran auditories a les empreses i cooperatives que s'adhereixin voluntàriament al codi de bones pràctiques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut