Metro de Barcelona
Metro de Barcelona
Barcelona

Els treballadors del metro rebutgen la proposta d'acord i faran vaga la setmana que ve

Seran aturades parcials la setmana que ve, de dilluns a dijous, en tres franges de matí, tarda i nit

RedaccióActualitzat

Aquest dijous les assemblees de matí i de tarda de treballadors del metro de Barcelona han rebutjat l'oferta de la direcció de TMB presentada la setmana passada i signada pel comitè d'empresa, després de dues setmanes de reunions de negociació. A la de la tarda, l'han rebutjada per 817 vots en contra, 28 a favor i 35 abstencions, de manera que es mantenen les aturades convocades per a la setmana que ve.

Seran vagues parcials de dilluns a dijous, 30 i 31 de maig i 1 i 2 de juny, tres franges diàries de dues hores cadascuna -i de tres hores el dijous-, a primera hora del matí, a la tarda i a la nit.

Serveis mínims del 40%

Els serveis mínims durant la vaga seran del 40% en les hores punta i del 20% en les de menys afluència.

TMB calcula que els passatgers hauran d'esperar els combois entre 8 minuts, en el millor del casos, i 44 minuts, a última hora.

Segons l'empresa, això no permetrà absorbir la demanda normal del metro en franges com la del matí i per això afirma que la vaga tindrà una afectació important.

El detall de les vagues

Aturades i serveis mínims els dies 30 i 31 de maig i 1 de juny:

- De 7 a 9h, 40% de serveis mínims. Amb pas de trens a intervals de 8-10 minuts a les línies convencionals i de 12-16 a les automàtiques
- De 16 a 18h, 40%: intervals de 10-13 minuts a les línies convencionals i de 14-22 a les automàtiques
- De 20.30 a 22h, 20%: intervals de 18-26 minuts a les línies convencionals i de 14-33 a les automàtiques
- De 22 a 22.30h, 20%: intervals de 32-44 minuts a les línies convencionals i de 14-33 a les automàtiques

Dijous 2 de maig:

- De 9.20 a 12.20h, 20%: intervals de 15-26 minuts a les línies convencionals i de 14-33 a les automàtiques
- De 17 a 20 h, 40%: intervals de 9-13 minuts a les línies convencionals i de 14-22 a les automàtiques

Preacord per uns, proposta de part pels altres

TMB va anunciar divendres passat que el comitè d'empresa i la direcció havien signat un "preacord laboral" que incloïa una "situació de pau social" fins al 31 de maig de 2017, sense vagues. Els sindicats han negat que fos un preacord i que l'haguessin signat, sinó que era una proposta de l'empresa negociada a través d'una mediadora, i que només es van comprometre a consultar-lo a la plantilla.

En les assemblees s'ha qualificat de "xantatge" la postura de la direcció, que molts treballadors asseguren que no concreta cap avenç a canvi de la pau social. En canvi, la direcció de TMB culpa els sindicats de no explicar bé la proposta, que afirma que suposaria increments salarials inmediats i noves contractacions. 

La regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, en canvi, demana als sindicats que reflexionin sobre la manera que estan abordant les negociacions del conveni, que és la causa del conflicte.

Anar al contingut