L'Hospitalet de Llobregat

Els treballadors de Spanair anuncien mobilitzacions "de tota mena"

Els treballadors de Spanair han anunciat mobilitzacions "de tota mena" contra el tancament de la companyia. La primera ha estat una concentració aquesta tarda a la plaça de Catalunya de Barcelona. També n'hi ha prevista una altra, per aquest dimarts, a l'aeroport del Prat. A Bilbao ja han començat una tancada indefinida per exigir una solució ràpida. Els treballadors han passat de l'estat de xoc a la por i la indignació. Els representants dels més de 2.000 assalariats han alertat que podrien tardar més d'un any a cobrar les indemnitzacions, en cas que se n'hagi de fer càrrec el Fons de Garantia Salarial (Fogasa), per la falta de liquiditat de l'aerolínia.

RedaccióActualitzat
Les primeres concentracions de protesta han sorgit de forma espontània de les assemblees dels treballadors. A la plaça de Catalunya, la majoria de concentrats eren treballadors de Newco, el 80% de l'activitat de la qual depèn de Spanair. El col·lectiu ha criticat que el tancament no s'hagi fet de forma "ordenada", per poder recol·locar la plantilla en altres empreses.

Per la seva banda, el comitè d'empresa de Spanair ha denunciat, després de més de quatre hores de reunió amb la direcció a la seu de l'Hospitalet de Llobregat, "falta d'informació i transparència" per part de la companyia aèria. I ha repartit les culpes de la situació entre Aena, el Ministeri de Foment, el PP i CiU. El comitè ha citat els treballadors el pròxim 1 de febrer a la mateixa seu, coincidint amb una altra trobada amb la direcció.

La reunió d'aquest dilluns ha tingut lloc després d'haver presentat un concurs de creditors voluntari, amb un passiu de 474 milions d'euros. A més, Spanair també ha anunciat que presentarà un ERO per a tota la plantilla, de més de 2.000 persones. El comitè ha afirmat que només n'ha tingut detalls gràcies als mitjans de comunicació.

Els treballadors han assegurat que el president de Spanair, Ferran Soriano, no els ha pogut garantir que els podran pagar la resta de la nòmina del gener, de la qual ja els han ingressat 1.000 euros. Segons ha explicat el president del comitè d'empresa, Jordi Mauri, la situació econòmica de l'empresa fa pensar que "serà difícil evitar Fogasa", cosa que, diu, és el "pitjor escenari".

Catalunya no ha estat l'únic escenari de les reivindicacions dels treballadors. A les Balears, els treballadors s'han concentrat a la terminal de sortides de l'aeroport de Palma i han anunciat que presentaran dues demandes per exigir a la companyia que els pagui el que els deu. Els 240 treballadors de Spanair a les illes no descarten presentar una demanda també contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per exigir-li responsabilitats.

A Bilbao, els treballadors han començat una tancada indefinida per protestar per la seva situació laboral. Ho han decidit en una assemblea aquest dilluns. Les més de 70 persones de la plantilla faran l'aturada per torns per forçar una solució ràpida davant del tancament de l'aerolínia, que els ha deixat en una situació en què no estan a l'atur però tampoc en actiu.

A l'aeroport de Madrid-Barajas, desenes de treballadors han denunciat en una assemblea a la Terminal 2 que la part pagada de la nòmina de gener no ha arribat a tothom. Els més de 600 treballadors de Spanair i Newco, molts dels quals han rebut l'ordre de vacances forçoses, a Barajas tenen l'esperança que les companyies que es facin càrrec dels vols que Spanair ha deixat d'operar subroguin el servei. Si no, exigeixen que se'ls deixi a l'atur per evitar "caure en les mans de Fogasa i que ens passi com als d'Air Comet, que van trigar 14 mesos a cobrar", diuen. Els empleats no descarten convocar concentracions davant del Ministeri de Foment perquè insti Spanair a agilitar els tràmits de l'ERO i el concurs de creditors.

Des de les agències de viatges han considerat "demencial" el tancament de l'aerolínia. El president de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges i Touroperadors, Rafael Gallego, ha advertit que demanaran responsabilitats a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona pel fet de "no injectar diners a Spanair i deixar tothom penjat".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut