Madrid

Els transportistes rebutgen la clàusula de revisió de preus i mantenen la vaga

Els transportistes han decidit mantenir la vaga indefinida tot i les reunions d'aquest dilluns amb el govern espanyol per intentar arribar a un acord. Les trobades, de matí i tarda, han evidenciat la divisió del sector. L'associació majoritària -la Confederació Espanyola de Transports de Mercaderies (CETM), que no dóna suport a l'aturada- ha acceptat l'oferta de l'executiu central d'instaurar una clàusula de revisió automàtica del preu del gasoil, que permeti actualitzar els contractes amb els carregadors en funció del cost del carburant. Les associacions Fenadismer i Confedetrans, que secunden la vaga, han rebutjat l'oferta perquè consideren que no s'ha fet cap avanç. Diuen que les mesures que els proposen no els ofereixen "cap garantia".

Actualitzat

La jornada de negociacions entre els transportistes i el govern espanyol ha acabat tal com havia començat: sense acord. Tant l'associació CETM, que agrupa les grans empreses del sector, com el director general de Transport per Carretera del Ministeri de Foment, Juan Miguel Sánchez, consideren que s'han fet avanços, com l'oferta d'actualització de les tarifes que es cobren als carregadors en funció del preu del combustible.

En canvi, el president de Fenadismer, Julio Villaescusa, creu que no hi hagut cap moviment que asseguri que el sector pugui "viure dignament" i per això l'associació manté la vaga, encara que cada empresa haurà de decidir si ratifica aquesta decisió o no. La Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya, que representa els professionals més petits, avisa que no s'aturaran fins que aconsegueixin una tarifa mínima del combustible que els garanteixi, com a mínim, que podran cobrir despeses.

Hores abans, a mitja tarda, en una pausa de la reunió convocada pel gabinet de crisi que ha creat el govern espanyol, el director general de Transports per Carretera es mostrava confiat d'arribar a un acord amb el sector a curt termini i deia que s'estaven fent tots els esforços per rebaixar la tensió.

Sánchez també ha dit que el Ministeri de l'Interior assegurarà amb rigor la defensa dels drets dels ciutadans a la lliure circulació, així com a garantir el subministrament de serveis, productes i combustibles, i la llibertat a treballar per part de les empreses que no vulguin secundar la vaga.

Amb l'objectiu que la vaga duri el mínim temps possible, el govern espanyol i els transportistes ja s'han reunit aquest dilluns al matí més de dues hores, ja amb algunes propostes sobre la taula, però sense que hagin aconseguit arribar a cap acord.

Entre les propostes que ha fet fa el govern espanyol, destaca una reforma de determinades normatives mercantils que permeti als transportistes revisar els seus contractes quan hi hagi circumstàncies adverses, com l'actual pujada del preu del cru. A més, proposa línies de crèdits per facilitar inversions en la renovació o una adequació millor de la flota, així com ajudes de caràcter fiscal, judicial, de trànsit i, fins i tot, d'eficiència energètica. També es destinaran 55 milions d'euros per oferir ajudes als autònoms d'edat avançada que vulguin abandonar l'activitat voluntàriament.

De moment, però, i mentre no s'arriba a un acord, es fan notar al carrer les repercussions d'aquesta vaga, principalment a les benzineres i als establiments, on la gent ha anat en massa per omplir el dipòsit i s'ha proveït de productes bàsics per si en falla el subministrament.

Blanco crida al diàleg

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ha fet una crida als transportistes perquè recullin les seves reivindicacions per la via del diàleg i l'entesa, i ha ratificat la voluntat del seu partit d'esforçar-se al màxim per trobar punts de coincidència. Blanco, que ha admès que estan "certament preocupats" per la repercussió social de la vaga, ha recordat que el govern espanyol no pot rebaixar el preu del gasoil, però ha assegurat que estan buscant mesures.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut