Madrid

Els transportistes mantenen la vaga indefinida

Quart dia consecutiu de vaga del sector del transport i res fa pensar que s'hagi d'acabar aviat. El president de Fenadismer, Julio Vilaescusa, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després d'una assemblea en què han decidit mantenir el pols amb el govern espanyol. Fenadismer sosté que l'oferta del Ministeri només dóna 163 euros a cada conductor i que amb això no surten de la "ruïna" i no se'ls solucionen els problemes. Al carrer, però, la situació va millorant, i això es podria mantenir, perquè Fenadismer ha fet una crida perquè els camioners no protagonitzin actes violents. Paral·lelament, a Catalunya el govern ha pactat amb el sector un paquet de mesures complementàries a les de l'executiu espanyol.

Actualitzat

Quart dia de vaga dels transportistes i n'hi haurà més. L'assemblea que aquesta tarda han celebrat les tres organitzacions convocants de l'aturada del sector del transport, que representen el 12% dels professionals, Fenadismer, Confedetras i Antid, ha servit per decidir mantenir la vaga indefinida, ja que la seva principal reivindicació continua en l'aire: la tarifa mínima.

Tot i que el 88% del sector ha acceptat el paquet de mesures del govern espanyol per mirar d'apaivagar els efectes negatius de l'encariment dels combustibles, les tres organitzacions convocants comptabilitzen el guany que suposaran en 163 euros, i asseguran que és una xifra totalment insuficient.

Julio Vilaescusa, president de Fenadismer, que ha comparegut davant dels mitjans després de l'assemblea, ha lamentat el que consideren que és una actitud irresponsable del Ministeri de Foment de voler silenciar, segons asseguren, el crit d'auxili que li estan llançant els transportistes. Tot i això, el president de Fenadismer ha deixat la porta oberta al diàleg i ha tornat a demanar un gest del govern espanyol.

Crida a evitar els actes violents

Tot i que Fenadismer està decidida a mantenir la protesta, ha fet una crida a tots els transportistes que participin a actuar amb seny i evitar els actes violents.

La Generalitat tornarà el 100% del cèntim sanitari

Tot i que el conflicte amb els transportistes té un àmbit estatal, a Catalunya el govern ha pactat amb el sector. En una reunió amb les federacions de transport CETCAT i COT han acordat un paquet de mesures complementàries a les del govern espanyol per establir mecanismes que permetin repercutir els preus de la pujada del carburant.

Una de les mesures serà tornar, a partir de l'any vinent, als transportistes el 100% del cèntim sanitari, fixat en 2,4 cèntims per litre de gasoil. L'anunci arriba després que aquest dimecres tant CiU com el PP català demanerssin la supressió d'aquest impost. El director general de Transports, Manuel Villalante, ha explicat que el sistema de compensació es revisarà l'octubre pròxim, de manera que en el primer trimestre de l'any vinent es pugui emetre l'ordre de convocatòria per acollir-se a aquestes ajudes.

Des que el 2004 es va instaurar el cèntim sanitari, als transportistes se'ls retornava entre el 70% i el 80% d'aquest impost. Villalante ha explicat que ara, malgrat que se'ls retornarà el 100% del recàrrec, s'ha optat per no eliminar directament aquest impost als transportistes per evitar que siguin les gasolineres les que hagin de controlar les seves llicències quan vagin a proveir. Uns 65.000 transportistes amb llicència es podran beneficiar d'aquesta mesura.

A més, el govern també crearà una línia d'ajudes per als professionals que abandonin l'activitat, complementària a la que ja ofereix el govern espanyol.

A Tarragona i Girona desconvoquen l'aturada

La patronal que agrupa el 80% dels empresaris del transport de Tarragona ha decidit reprendre l'activitat i deixar de fer vaga. La FEAT ha recomanat als seus afiliats que aquest retorn a la feina es faci amb la màxima prudència i ha recordat que, en l'àmbit estatal, la vaga encara no ha estat desconvocada. Dels assistents a l'assemblea, més del 60%, han votat a favor de tornar a la feina.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut