Manchester

Els "tories" defugen el debat europeu en l'últim congrés abans de les generals

El Partit Conservador britànic intenta defugir el debat sobre el futur de la Unió Europa en el congrés anual de la formació, que ha començat a Manchester. És l'última trobada d'aquesta mena abans de les eleccions generals i les enquestes apunten cap una victòria dels "tories", cosa que fa pensar en un congrés tranquil. El líder conservador, David Cameron, s'enfronta, però, al debat intern sobre Europea, amb uns euroescèptics cada vegada més forts. El "sí" irlandès d'aquest cap de setmana al Tractat de Lisboa ha posat la qüestió al centre de l'actualitat, i els més euroescèptics volen que Cameron digui què farà si tota la UE ratifica el Tractat de Lisboa.

Actualitzat
David Cameron ha anunciat que convocarà un referèndum en cas que no tots els estats membres ratifiquin el Tractat de Lisboa, com ha fet Irlanda aquest cap de setmana. No ha dit què farà, en canvi, si tots l'aproven -ara falten Polònia i la República Txeca. I és per això que l'ala més euroescèptica del partit li demana que es comprometi a convocar la consulta igualment. 

Un dels que forma part d'aquest sector és l'alcalde de Londres, Boris Johnson, que ha defensat que "s'ha de convocar un referèndum al més aviat possible", sobretot si l'exprimer ministre laborista, Tony Blair, acaba sent candidat a president d'Europa, un dels càrrecs que preveu Lisboa.

Al marge d'aquest tema, Cameron planteja el seu partit com el que pot fer sortir el Regne Unit de la recessió, que ara té a l'atur més de dos milions de persones, la xifra més alta en 14 anys.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut