Imatge d'arxiu de dos manifestants portant un cartell on es pot veure un tauró i el lema "Banquers lladres".
Els afectats per la venda de preferents han protagonitzat, en els últims temps, diverses manifestacions.
Madrid

Els titulars de participacions preferents d'entitats que han rebut ajudes hauran d'assumir pèrdues

El Consell de Ministres, finalment, no ha aprovat aquest divendres la reforma del sistema financer. Els detalls sobre la creació d'un banc dolent o una nova legislació sobre les opcions preferents hauran d'esperar una setmana per ser aprovats. El motiu, que la Comissió Europea ha demanat una pròrroga.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres, finalment, no ha aprovat aquest divendres la reforma del sistema financer. Els detalls sobre la creació d'un banc dolent o una nova legislació sobre les opcions preferents hauran d'esperar una setmana per ser aprovats. El motiu, segons ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, és que la mateixa Comissió Europea ha demanat una pròrroga per poder analitzar l'esborrany amb més profuncitat.

L'esborrany de la reforma, que el govern espanyol aprovarà per decret i que aplica algunes de les condicions que Brussel·les va posar a canvi de rescatar el sistema financer espanyol amb un màxim de 100.000 milions d'euros, recull que els particulars que van comprar participacions preferents i deute subordinat amb les caixes nacionalitzades —CatalunyaCaixa, Bankia, el Banc de València i Novagalicia— hauran d'assumir pèrdues

L'executiu de Mariano Rajoy permetrà als clients de les entitats que han rebut diners públics canviar les preferents per altres productes, però tenint en compte el seu valor actual de mercat, que serà el preu màxim que podran tenir. A més, les noves condicions seran obligatòries i només es podrà presentar recurs per les pèrdues a l'Audiència Nacional.

En el cas de les entitats ajudades però que no estan sota el control del FROB, les noves condicions seran voluntàries i s'oferiran quatre possibilitats als afectats: canviar les preferents o deute subordinat per accions o quotes; retorn dels diners amb condicions de reinversió o sense; reduir el valor nominal del deute o amortitzar els diners de forma anticipada amb un valor diferent del nominal.

El govern també endurirà els requisits per assegurar que a partir d'ara les entitats venen aquests actius de risc als clients adequats. Se'ls demanarà una inversió mínima 100.000 euros o que verifiquin que el comprador coneix el producte i els riscos que comporta.

Un altre canvi previst al decret és una nova rebaixa, per segon cop, del sou dels directius d'entitats participades pel FROB. Del límit actual de 600.000 euros l'any, a 500.000, encara que per a les entitats nacionalitzades es manté el màxim de 300.000 fixat al febrer.

L'esborrany del decret financer també estableix que el govern espanyol podrà liquidar els bancs inviables. Se n'encarregarà el FROB, sota control parlamentari. En el procés hi podrà intervenir una nova figura anomenada "banc pont", que trossejarà els bancs que s'hagin de liquidar per després vendre'ls. No hi haurà l'obligació de tancar entitats que, si desapareixen, perjudicaran l'estabilitat del sistema financer. Aquest podria ser el cas de Bankia. Amb números per deixar d'existir hi ha CatalunyaCaixa, NovaCaixaGalicia i el Banc de València.
Anar al contingut