Girona

Els Tedax van desactivar més d'un miler d'artefactes a les comarques Gironines el 2010

Els especialistes en desactivació d'explosius dels Mossos d'Esquadra, els Tedax, van neutralitzar l'any passat més d'un miler d'artefactes a les comarques de Girona. N'hi ha molts que encara són de la Guerra Civil i que queden al descobert quan es fan obres a carreteres i zones boscoses.

Actualitzat
Els Tedax van realitzar durant l'any 2010 un total de 33 recerques preventives a l'aeroport de Girona o al port de Palamós, en les quals van neutralitzar, entre d'altres, 27 artefactes reals militars, com bombes d'aviació, granades de morter o de mà i 19 artefactes civils.

Les troballes més freqüents tenen lloc durant les obres en carrers o carreteres, quan es remodelen masies o en zones boscoses properes a la frontera. Segons la policia, s'esperen més troballes durant anys, ja que van lligades als moviments de terres i les condicions climàtiques.

Des de començaments d'any, els Tedax ja han destruït 542 artefactes, un 90% dels quals són cartutxos prodecedents del Baix Empordà. També s'ha trobat una caixa de 14 càrregues de granífug, utilitzades antigament pels pagesos per disparar contra els núvols per evitar la calamarsa.


Anar al contingut