Marxa lenta dels taxis per la plaça d'Espanya (Reuters)
Marxa lenta dels taxis per la plaça d'Espanya (Reuters)
Barcelona

La marxa lenta dels taxistes complica la mobilitat tot el dia a Barcelona

Els taxistes, que fan una vaga de 24 hores, s'han manifestat des de l'aeroport fins a l'estació de Sants. El sector anuncia mobilitzacions diàries de forma indefinida a partir del setembre

RedaccióActualitzat

La vaga de 24 hores dels taxistes a Barcelona ha complicat molt la mobilitat a la ciutat. Aquest dijous a la tarda, els taxistes han fet una marxa lenta des de l'aeroport fins a l'estació de Sants, passant per la ronda de Dalt i la Diagonal. Hi ha hagut dificultats importants en el trànsit, però sense el col·lapse del matí. Aquest divendres, a les sis del matí, es normalitzarà el servei.

A la terminal 2 de l'aeroport, on a primera hora d'aquest dijous a la tarda s'ha fet una assemblea, s'han viscut moments de tensió, amb picabaralla inclosa entre un taxista i el conductor d'un cotxe sense llicència.

És la sisena protesta d'aquest any dels taxistes, per reclamar que Foment i Generalitat prenguin mesures contra les plataformes de lloguer de cotxes, com Uber o Cabify. Segons els taxistes, un 100% secunden la vaga.

Els taxistes han decidit que faran més mobilitzacions a partir del setembre que ve. El portaveu de l'associació Élite Taxi, Alberto Álvarez, ha explicat en declaracions a l'agència ACN que no tenen previst fer cap acció durant el mes d'agost, però ha assegurat que a partir del mes de setembre els taxistes faran mobilitzacions diàries de forma indefinida a "punts estratègics" de l'àrea de Barcelona.

L'Aerobús, l'alternativa al taxi per anar i tornar de l'aeroport, ha reforçat el seu servei per cobrir el trajecte però s'ha vist afectat igualment per l'acció dels taxistes. La marxa lenta cap a la plaça Espanya de Barcelona els ha retingut i ha fet que a la parada de plaça Catalunya no hi haguessin autobusos. S'ha format cues de passatgers de fins a una hora d'espera. Quan els vehicles han pogut circular amb normalitat, han arribat tots alhora a la plaça Catalunya.

Marxes lentes per la ciutat

Aquest matí hi ha hagut una marxa lenta de taxis entre la Terminal 1 de l'aeroport i la plaça Espanya, per la C-31 i la Gran Via. L'han fet d'anada i tornada de manera contínua. Els vehicles han deixat un carril lliure per a ambulàncies i urgències.

Un grup de taxistes també ha anat a la zona d'entrada de mercaderies del port de Barcelona. Hi ha arribat al cap de dues hores, on els esperava la policia, que ha controlat en tot moment que els camions tinguessin accés a les instal·lacions portuàries. Els taxis han fet dues voltes a la rotonda del litoral, i han tornat a marxar cap a la Zona Franca. El port i el transport de mercaderies, per tant, no s'han vist gaire afectats per la mobilització dels taxis.

Retencions de trànsit

A la C-31, a l'altura de l'Hospital de Bellvitge, els vehicles han arribat a estar pràcticament aturats a causa de la marxa. De fet, ha acumulat més de 5 quilòmetres de cua en sentit Barcelona. La B-22, des del Prat i fins a enllaçar amb la C-31, també ha acumulat retencions però la circulació s'ha anat normalitzant.

 

Els taxistes han iniciat les marxes després de concentrar-se a primera hora del matí a les zones d'espera dels taxis a l'aeroport del Prat per decidir les accions de protesta.

Fins al Prat s'hi han concentrat taxis de Barcelona però també de ciutats com Sabadell o Saragossa. També hi ha hagut mobilitzacions a diferents punts de l'Estat, com Madrid.

L'objectiu, segons Tito Álvarez, portaveu del col·lectiu Elite Taxi, és  "fer enrenou, que ens escoltin, que s'asseguin amb nosaltres a negociar".

 

 

Els taxistes han batejat la protesta d'avui com "Operació De la Serna", en referència al titular de Foment, Íñigo de la Serna, al qual reclamen que, igual que els ajuntaments i la Generalitat, atengui les seves peticions.

Denuncien que no es compleix la llei, que estableix un vehicle de lloguer amb conductor (VTC) per cada 30 taxis. Segons diuen, en àrees com Barcelona, n'hi hauria un per cada 14.

Segons Álvarez, "es tiren la pilota d'una administració a l'altra. De l'Ajuntament a la Generalitat. De la Generalitat a Foment i de Foment a la Generalitat. Així fa molt temps, i hi ha molts compromisos que no es compleixen".

Aquest dimecres, els taxistes de Barcelona ja van ocupar la seu del Departament de Territori durant una estona. Van demanar la dimissió del director de la Direcció General de Transports, Pere Padrosa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut