Un dels treballadors del taller tèxtil de Mataró.
Un dels treballadors del taller tèxtil de Mataró.
Mataró

Els tallers tèxtils xinesos a Catalunya paguen 25 cèntims d'euro als treballadors per fer, etiquetar, plegar i embalar una peça de roba

Un jersei que podem comprar a la botiga per uns 20 euros pot costar menys d'un euro fabricar-lo. Parlem de preus de cost, no de l'Índia o Bangla Desh, sinó de Catalunya. TV3 ha estat en una inspecció de Treball que, amb el suport de la policia espanyola, fa controls periòdics en tallers tèxtils.

RedaccióActualitzat

Un jersei que podem comprar a la botiga per 22 euros pot costar fer-lo menys d'un euro. El més sorprenent és que no parlem de preus de cost que trobaríem a l'India o de Bangla Desh sinó de Catalunya. TV3 ha estat en una inspecció de Treball, que amb el suport de la Policia Nacional, fa controls periòdics a tallers tèxtils.

Paguen 25 cèntims d'euro als treballadors per fer, etiquetar, plegar i embalar una peça de roba. En poden fer de cinquanta a tres-centes en una jornada de treball, que pot arribar a les deu o dotze hores, però no ho volen concretar. Cada treballador guanya per peça acabada, al marge del temps que tardi a fer-la, i asseguren que no hi ha tanta feina com abans. L'encarregada del local tèxtil assegura que "ara, molta gent se'n va la Xina i no torna".

Inspecció de Treball fa controls periòdics, a vegades motivats per una denúncia. Tot i el tràfec de la policia i els inspectors, els treballadors no deixen de cosir. Quan els demanen detalls sobre la jornada laboral, amb l'ajuda d'un intèrpret que no vol ser identificat, diuen que "no poden contestar les preguntes que els facin", que fa poc temps que hi són i "que no saben res de res".

En els dos tallers inspeccionats, tots els treballadors tenien permís de residència, però a alguns els falta el de treball. Si es comprova que hi ha alguna persona que hi treballa al marge de la llei o hi ha una situació administrativa irregular, l'empresari pot afrontar una multa de, com a mínim, 10.000 euros. Per saber-ho, Inspecció de Treball haurà de revisar tota la documentació laboral de l'empresa i verificar si té els permisos en regla i les cotitzacions dels treballadors.
Anar al contingut