Kabul

Els talibans entreguen a tercers el periodista italià segrestat a l'Afganistan però encara se'n desconeix el parador

Tensa espera a Itàlia per conèixer els detalls del possible desenllaç del segrest d'un periodista de "La Repubblica". Daniele Mastrogiacomo i el seu intèrpret haurien estat alliberats, segons fonts dels talibans, i entregats als caps de tribus afganeses a l'espera que les autoritats del país alliberin un dirigent talibà. Aquest gest respon, segons els captors, a l'excarceració de dos presos més. El govern italià, però, no considera "alliberats" els ostatges fins que no estiguin en mans italianes. Demana prudència i afirma que s'han complert totes les condicions per al seu alliberament.

Actualitzat

El periodista de "La Repubblica" Daniele Mastrogiacomo i el seu intèrpret podrien estar una mica més a prop de recuperar la llibertat. Els talibans asseguren que els han lliurat en custòdia a caps tribals afganesos com a pas intermedi al seu alliberament total si s’excarcera el tercer dirigent del moviment talibà que reclamen. En cas contrari, amenacen de tornar-los a capturar.

Segons el moviment talibà, la decisió s’ha pres després que les autoritats afganeses han posat en llibertat un portaveu seu, Latif Hakimi, i un conegut líder, Ustad Yasar. Els havien detingut el 2005 al Pakistan i posteriorment els havien lliurat a Kabul.

Mastrogiacomo va ser capturat el 4 de març juntament amb el seu intèrpret i el seu xofer a la convulsa província de Helmand, on les forces de l’OTAN i afganeses han incrementat aquest últim mes la seva ofensiva per obtenir-ne el control. Divendres, els talibans van informar que havien matat el xofer del periodista, que consideraven un espia, però ja van advertir que sabien que ni el periodista ni el seu intèrpret ho eren. També van donar més marge de temps perquè Itàlia i l’Afganistan complissin les seves reivindicacions: l’alliberament dels tres talibans empresonats i la retirada de les tropes italianes del país.

El govern italià assegura que no té dades que confirmin l’alliberament de Mastrogiacomo. De fet entenen que ser lliurat a tercers no és un alliberament, i que no ho consideraran com a tal fins que el periodista i el seu intèrpret estiguin en mans italianes. El primer ministre italià, Romano Prodi, ha informat que està en permanent contacte amb el president afganès, Hamed Karzai, i ha assegurat que s'està treballant des de l'alba en aquest cas i que es continuarà fent en les pròximes hores.

Des del Ministeri d'Afers Estrangers s'ha demanat prudència i també silenci als mitjans de comunicació per facilitar el treball de les organitzacions humanitàries implicades en els contactes per aconseguir la "desitjada alliberació". En una sòbria nota, el ministeri ha assegurat que "totes les condicions exigides per al seu alliberament han estat complertes".

Daniele Mastrogiacomo va néixer a Karachi, al Pakistan, i des del 1980 escriu per al diari italià "La Repubblica", pel qual estava treballant com a enviat especial des del 28 de febrer.

Anar al contingut