Mapa dels "swing states" entre Clinton i Trump
Mapa dels "swing states" entre Clinton i Trump
Eleccions als EUA 2016

Els "swing states": els estats on es decideixen les eleccions (II)

Actualitzat

Wisconsin

Les enquestes donen com a guanyadora, per molt poc, Clinton. Els demòcrates han guanyat habitualment, però sempre per poc marge (el 2004, la cosa es va dilucidar per pocs milers de vots), excepte el 2008, quan Obama va arrasar. Trump ha visitat l'estat cinc vegades, i Clinton, dues. El republicà s'ha proposat guanyar aquest estat. Trump es beneficia del fet que és un estat blanc, amb força atur, molt perjudicat per la deslocalització i amb molta incertesa de cara al futur. El discurs anti-TTIP de Trump ha estat molt aplaudit aquí. És un territori amb dues ànimes: una d'industrial, al voltant de Milwaukee, on hi ha la cervesera Millers i Harley-Davidson, i l'altra agrícola i ramadera, a la resta de l'estat, on aquests sectors són importants, no tan sols per l'economia, sinó també per la seva identitat cultural.

Iowa

Lleuger avantatge per a Trump. Abans era un estat molt més clau. Fa pocs anys va perdre un vot electoral i ja només n'aporta 6. Durant les primàries, Trump va visitar l'estat fins a vint-i-set vegades, i Clinton, 24. Molt dividit a escala local: amb el governador i la cambra estatal republicans, i el senat estatal demòcrata. També està dividit geogràficament: l'oest és rural i conservador, i l'est (fronterer amb Illinois), més urbà i progressista. És un estat molt agrícola, on la qüestió dels subsidis a l'etanol és cavall de batalla tradicional. Fa una dècada que l'economia s'ha començat a diversificar i s'està desenvolupant la indústria biotecnològica.

Michigan

Enquestes a favor de Clinton. En les últimes hores, tots dos candidats han visitat l'Estat. La base electoral és una classe treballadora blanca que ha patit la crisi industrial. Són els anomenats "blue-collar workers", (treballadors de coll blau, pel color de la granota de treball que porten). Aquí té molta importància la indústria de l'automòbil, que lentament està reeixint. És un dels estats del "rust belt" més afectat per les deslocalitzacions. Molt abans de la crisi, era un dels estats que més s'empobrien. Detroit, símbol del poder industrial en altres temps, ha arribat a tenir una de les taxes de pobresa més alta del país. Es considera un "estat termòmetre" de l'èxit de les receptes econòmiques d'Obama. Hi ha els que pensen que la recuperació és un fet i els que opinen que no s'ha fet prou.

Florida

Empat absolut. És l'estat amb més despesa electoral (Clinton: 37 M; Trump: 9 M). L'atur s'ha rebaixat a la meitat, però la renda per càpita (fa deu anys, de les més altes) està per sota de la mitjana a causa de les feines de poca qualitat. Encara s'hi nota la punxada de la bombolla immobiliària. Típic "estat totxo": molt deute privat, moltes hipoteques sobrevalorades i un estoc de pisos buits que s'absorbirà en seixanta anys. És l'estat que té més treballadors autònoms i més desnonaments. Té una de les minories hispanes més grans, molt marcada pels exiliats cubans, conservadors. Però la reconciliació amb Cuba impulsada per Obama i el discurs antiimmigració de Trump han d'afavorir Clinton. A més, els cubans ja no són tan influents: es comencen a diluir en una comunitat hispana més diversa (argentins, colombians...) i ja són menys del 50% dels hispans. Florida acull més de tres milions dels anomenats "snowbirds", jubilats del nord, contraris al discurs republicà de retallar les pensions.

Carolina del Nord

Enquestes ajustades, però inclinades a favor de Trump. Clinton ha liderat les enquestes fins fa pocs dies. Estat clau, també, per a la governabilitat del Congrés. Feu republicà des del 76. Obama va aconseguir guanyar aquí per la mínima (14.000 vots) el 2008. Va ser una victòria històrica i un exemple d'èxit de les campanyes de voluntaris per registrar votants negres. Clinton encara confia arrossegar el vot de la població d'alt nivell educatiu (concentrats a la capital i rodalies) i dels negres (un 21%) per trencar amb la tradició republicana. S'ha detectat poca mobilització d'aquesta població tant en vot anticipat com en nous registres de votants.

Acull les dues àrees de creixement econòmic més ràpid de tots els EUA: Charlotte i Raleigh. Gràcies a les seves universitats (Duke, North Carolina i North Carolina State) s'han desenvolupat centres de recerca d'alta tecnologia. És el segon centre financer, després de Nova York. Acull les seus de Wells Fargo i Bank of America, entre d'altres, i és un dels estats del sud més industrialitzats. Tot i això, encara manté bosses de pobresa i grans taxes de desigualtat social.

Ohio

Avantatge molt ajustat a favor de Trump. Ohio té tots els camps de batalla: té vot rural blanc i conservador, i vot urbà progressista; és industrial i agrícola; té minories racials i moltes víctimes de la crisi. És una representació del país en petit: "El que fa Ohio ho repeteix la nació." Només ha fallat una vegada des del 1944. La campanya demòcrata ha invertit més de 27 milions en anuncis a les televisions locals. Trump, només 9. És l'estat amb més afiliats sindicals (13%). L'objectiu és seduir els blancs obrers, castigats per les "subprime" i molt receptius al missatge de Trump contra les deslocalitzacions, el TTIP, Wall Street... Però també és l'estat on han triomfat les mesures de rescat d'Obama a favor de la indústria de l'automòbil (Chrysler i GM). Les multinacionals del pneumàtic han obert fàbriques a Akron i s'hi han instal·lat empreses biomèdiques. L'atur s'ha reduït, però els salaris són més baixos que abans de la crisi.

Geòrgia

Lleuger avantatge de Trump. És un estat molt sensible a temes com l'avortament, el matrimoni gai i la possessió d'armes. Feu republicà. Però Trump ha aconseguit que les enquestes estiguin empatades. Per què? 1. Zero suport de la població negra (tradicionalment poc mobilitzada). 2. Zero suport de la resta de minories. 3. Rebuig brutal del vot femení (segons una enquesta, el 65% de les dones no votaran Trump). 4. Traspàs de vots a favor dels Libertarians.

Pennsilvània

Les enquestes donen avantatge a Clinton. És un estat històricament demòcrata, però mai ha donat victòries aclaparadores, excepte el 2008, quan Obama hi va guanyar per 10 punts. Les ajudes al sector industrial s'han notat menys que a altres llocs, com Ohio. Els blancs de les àrees rurals són profundament conservadors.

Torna a la pàgina anterior

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut