Roma

Els supervivents del naufragi diuen que el patró bevia, fumava haixix i va deixar el timó

Continuen rescatant centenars d'immigrants que van arribant a les costes de Sicília mentre Espanya i Itàlia reclamen atacar les màfies que gestionen els vaixells utilitzats per transportar persones

RedaccióActualitzat

Continua l'arribada a Sicília d'embarcacions amb immigrants procedents de Líbia. Aquest matí, la Guàrdia Costanera italiana ha rescatat unes 400 persones que viatjaven en dues d'aquestes embarcacions. Als últims tres dies s'han rescatat més d'un miler d'immigrants en diverses operacions. El naufragi del cap de setmana, la tragèdia més mortífera que hi ha hagut al Mediterrani amb la mort de més de 800 persones, no fa enrere les persones que intenten arribar a Europa.

Alguns dels supervivents d'aquesta tragèdia expliquen que la barcassa va naufragar després d'una maniobra brusca del patró de la nau. A més, un dels supervivents, Nasir, de 17 anys i nascut a Bangla Desh, diu avui a la premsa italiana que el traficant que governava el pesquer "bevia vi, fumava haixix i va abandonar el timó per confondre's entre els immigrants". Mohammed Ali Malek, de 27 anys i de nacionalitat tunisiana, era qui portava presumptament el timó i està detingut. També està detingut el seu assistent sirià, Mahmud Bikhit, de 25 anys. Els acusen dels delictes d'homicidi múltiple, naufragi i instigació a la immigració clandestina.

Nasir explica que centenars de persones que havien pagat menys estaven amuntegades als nivells inferiors de l'embarcació. Després d'una maniobra brusca, Nasir explica que l'embarcació es va començar a enfonsar i que va poder sentir crits de socors de les persones que hi havia a la bodega, que no van tenir temps de sortir i van morir ofegats.

Un informe d'Amnistia Internacional (AI) diu que uns 1.700 immigrants, un de cada 23 que ho intenta, han mort entre gener i març quan creuava el Mediterrani. Aquesta ONG denuncia que la Unió Europea ha retallat els recursos destinats al salvament i rescat al mar.

Itàlia i Espanya reclamen atacar les màfies

A la vigília de la cimera extraordinària sobre immigració que es farà demà a Brussel·les, Itàlia i Espanya fan una crida per acabar amb les màfies. Proposen enfonsar, als ports de Líbia, els vaixells que s'utilitzen per transportar persones i gestionar, a escala europea, les sol·licituds d'asil. Ho ha dit el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo: "Està sobre la taula. Però perquè això passi hi ha una condició prèvia: que hi hagi un govern legítim a Líbia que reclami l'ajuda internacional o en el seu defecte, si aquest govern no es forma, s'hauria de recórrer al Consell de Seguretat de les Nacions Unides per tenir una resolució d'aquest tipus."

A Roma, el primer ministre, Matteo Renzi, ha proposat que les sol·licituds d'asil es gestionin a escala europea: "La Unió Europea ha d'actuar de manera més determinant. Atacar el tràfic de persones és combatre l'esclavatge del segle XXI. Quan hi ha tràfic d'éssers humans no estem davant d'una qüestió de seguretat o de terrorisme. És un cas de justícia i de dignitat de la persona."

Renzi ha defensat al Parlament italià que Europa tingui un paper més visible a l'Àfrica. S'ha preguntat: "La qüestió és saber què pensem nosaltres de l'Àfrica. Si no comencem per aquí no estarem mai en condicions de dir res sensat sobre el que està passant. El primer és doncs si l'Àfrica esdevé un element clau en el debat de la política mundial, europea, italiana, o no."

Des de la Unió Africana s'ha reclamat una "urgent acció global i regional" per acabar amb la mort d'immigrants indocumentats africans quan intenten arribar a les costes europees creuant el Mediterrani. "El tràfic de persones i la immigració irregular no poden ser resolts per un país en solitari", apunta la Unió Africana, que ha afegit que aquest problema requereix una solució mundial, a través de "més diàleg i cooperació entre els països d'origen, de trànsit i de destí".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut