Luxemburg

Els supervisors europeus volen introduir mesures de transparència i independència a l'hora de fixar l'euríbor

L'Autoritat Europea de Mercats Financers i l'Autoritat Bancària Europea volen introduir mesures de transparència i independència a l'hora de fixar l'euríbor.

RedaccióActualitzat
L'euríbor, l'índex del qual moltes famílies estan pendents perquè, entre moltes transaccions, serveix per calcular les hipoteques, podria reformar-se aviat. L'Autoritat Europea de Mercats Financers (ESMA) i l'Autoritat Bancària Europea (EBA) han admès que no està garantida ni la transparència ni la independència en el procés que se segueix per elaborar l'índex.

L'ESMA i l'EBA han detectat "significatives debilitats i insuficiències" en la governança del mecanisme establert per determinar els tipus de l'euríbor, motiu pel qual reclamen els canvis. Les propostes de reforma exigeixen més transparència de totes les parts que hi participen, independència en la gestió i un mínim rigor en els procediments. Ara, per exemple, els preus que donen els bancs com a referència són teòrics, i no hi ha cap seguiment sobre si, en realitat, responen a transaccions reals als mercats.

Com es fixa l'euríbor

Cada matí, fins a tres quarts d'onze, una quarantena de bancs fan saber quin és el tipus d'interès que estan disposats a cobrar per deixar diners a una altra entitat financera. L'agència d'informació Reuters recull la informació, hi aplica els seus càlculs i, mitja hora després, publica l'índex que determina des del destí de les transaccions financeres més complexes i milionàries fins a la hipoteca d'una família.

Així és com veu la llum cada dia l'euríbor, i les autoritats europees creuen que el sistema dóna marge per a tot tipus de manipulacions, com s'ha descobert amb un índex similar que s'elabora a la City de Londres, el LIBOR.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut