Pàgina web en què es veu la fotografia de Djohar Tsarnaev, que sembla que seria Dzhokhar Tsarnaev. (Foto:Reuters)
Djohar Tsarnaev, que sembla que seria Dzhokhar Tsarnaev. (Foto:Reuters)
Boston

Els sospitosos de l'atemptat de Boston són dos germans d'origen txetxè que sembla que vivien legalment als EUA

Els sospitosos de l'atemptat de dilluns contra la Marató de Boston són dos germans que es van traslladar a la República del Daguestan, al Caucas nord rus, procedents del seu país natal, el Kirguizistan, segons han informat fonts del col·legi aguestànic en què van estudiar a l'agència estatal de notícies RIA Novosti.

RedaccióActualitzat
Els sospitosos de l'atemptat de dilluns contra la Marató de Boston són dos germans que es van traslladar a la República del Daguestan, al Caucas nord rus, procedents del seu país natal, el Kirguizistan, segons han informat fonts del col·legi aguestànic en què van estudiar a l'agència estatal de notícies RIA Novosti.

Un d'ells, que ha estat identificat com a Dzhokhar Tsarnàiev, residia a Cambridge. Segons els responsables del col·legi de Makhatxkalà (capital del  Daguestan) en què va estudiar, Dzhokhar havia arribat a Rússia procedent del Kirguizistan i havia estat al col·legi des del 2001, anys abans de traslladar-se als Estats Units.

Segons l'Agència EFE, Dzhokhar, de 19 anys, estava registrat per votar, va ser becat amb 2.500 dòlars per estudiar a la ciutat de Cambridge i tenia un permís de conduir expedit a Massachusetts, mentre que el seu germà, Tamerlan, de 26 anys, ha mort després de resultar ferit en un tiroteig amb la policia.

Dzhokhar Tsarnàiev estudiava a la preparatòria pública Cambridge Rindge and Latin, segons Eric Machado, que es va graduar un any abans que el sospitós i que havia treballat a la Universitat de Harvard com a socorrista. "Sortíem, anàvem de festa, érem bons amics de preparatòria", ha dit Machado en una entrevista a la CNN. "Tots estem commocionats. Realment, no ho entenem. No hi havia cap indici de cap tipus de comportament maliciós de Dzhokhar. Tot això ha estat una sorpresa". "Pensar que ell és capaç d'una cosa així és increïble", ha dit Machado, que viu molt a prop de la casa de Dzhokhar.

Sembla que feia gairebé vuit anys que els dos germans eren als Estats Units i es creu que podrien tenir algun tipus de formació militar, segons l'NBC.

Segons la cadena CBS, tots dos procedirien de Txetxènia o de Turquia i no serien estudiants, cosa que contradiu altres informacions aparegudes a Twitter, on s'apunta que el menor dels germans estudiava al MIT. D'acord amb les fonts consultades per aquesta cadena, tots dos tenien permís de residència permanent als Estats Units.

Tamerlan Tsarnàiev estudiava enginyeria al Bunker Hill Comunity College, però es va agafar un any sabàtic per entrenar-se com a boxejador, segons fonts citades per la CNN.

L'oncle dels joves, Ruslan Tsarnàiev, ha dit en una entrevista exclusiva al canal local Fox 25 que Dzhokhar era un bon estudiant, que volia ser metge i que estava a l'atur l'última vegada que en va tenir notícies.

"Em fa por que el seu germà gran hagi pogut ser una mala influència", ha dit l'oncle, que ha demanat al seu nebot fugat que es lliuri a la policia. "Tot allò en què creus és mentida", l'ha advertit.

El jove participava a classes de lluita i, segons ha indicat una excompanya de classe a la mateixa televisió, era una persona callada i poc sociable.

Segons la jove, tots dos es van graduar fa dos anys, i això, sumat al fet que estava registrat per poder votar, indica que feia força temps que era als Estats Units.

Les bases de dades municipals indiquen que Dzhokhar i el seu germà vivien en una casa amb sis membres d'una mateixa família. En la xarxa social VK, el perfil de Djohar Tsarnàiev coincideix gairebé al mil·límetre amb el que descriuen els testimonis i familiars, i la fotografia s'assembla molt a les que ha distribuït la policia en les últimes hores.

Segons l'agència Reuters, Dzhokhar venerava l'Islam i havia publicat links en webs islàmiques i en altres demanant la independència de Txetxènia a la seva pàgina de la VK, en rus.

En la seva pàgina, el sospitós pròfug diu que parla anglès, rus i txetxè, la seva "visió del món" és la de l'Islam i en l'apartat de prioritats personals destaca "la carrera i els diners".

Ha penjat enllaços a vídeos de combatents en la guerra civil siriana i de pàgines web islamistes, com ara "Salamworld. La meva religió és l'Islam" i "Només hi ha un déu, Al·là".

La pàgina també denota que el noi té sentit de l'humor pel que fa al fet de pertànyer a una minoria ètnica del sud de Rússia. Un vídeo etiquetat "Molestant el meu germà" mostra un home que sembla el seu germà mort imitant els accents de diferents grups ètnics caucàsics".

En un altre lloc d'Internet es veu el germà gran fent boxa en un gimnàs. El text l'identifica com un boxejador de pesos pesants txetxè que fa cinc anys que és als Estats Units.

"No tinc cap amic americà," diu una captura. "No els entenc."
Anar al contingut