El portaveu dels veïns de la Ronda del Capelló de Capellades, Plàcid Rossell, observa la depuradora conflictiva. 10 de gener de 2017. (Horitzontal)
El portaveu dels veïns de la Ronda del Capelló de Capellades, Plàcid Rossell, observa la depuradora conflictiva. 10 de gener de 2017. (Horitzontal)

Els sorolls que provoca una depuradora de l'Anoia indigna els veïns de Capellades que exigeixen solucions "immediates"

Actualitzat

ACN Capellades.-"El soroll se sent les 24 hores del dia, però a la nit, quan hi ha silenci, encara se sent més i ens perjudica el son i la salut". Així s'expressa Plàcid Rossell, un dels veïns de Capellades (Anoia) afectats pel soroll que provoca la depurada que hi ha instal·lada a dos quilòmetres del municipi. Des de fa prop d'un any els veïns es queixen que el soroll s'ha agreujat i, per això, exigeixen solucions "immediates" a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), responsable de la instal·lació. En aquest sentit, l'ACA reconeix la problemàtica i assegura que a hores d'ara ja s'han dut a terme "actuacions provisionals", però que serà durant el primer trimestre del 2017 quan es faran les millores necessàries perquè el soroll disminueixi.

Des de fa prop d'un any més d'una quarantena de veïns de Capellades (sobretot de la zona de la Ronda de Capelló) es queixen de sorolls constants durant les 24 hores del dia que els impedeixen dormir. El soroll prové de la planta depuradora situada en uns terrenys del terme municipal de Vallbona d'Anoia, però molt propers al nucli de Capellades. Els estudis acústics realitzats constaten que, en determinats punts del dia, el soroll supera els 50 decibels, un valor que sobrepassa el límit permès i que incompleix el mapa de Capacitat Acústica de Capellades. Segons aquesta normativa municipal, el soroll percebut des l'interior dels dormitoris entre les onze de la nit i les set del matí no hauria de superar els 25 decibels.Davant d'aquesta situació, els veïns s'han organitzat per fer sentir la seva veu i exigir a l'ACA solucions "immediates". De fet, de la mà de l'Ajuntament de Capellades, els veïns s'han reunit en més d'una ocasió amb tècnics de l'ACA però el portaveu dels veïns afectats, Plàcid Rossell, ha lamentat en declaracions a l'ACN que, a hores d'ara, el problema encara no està resolt i els sorolls persisteixen. "La nostra urgència és perquè el soroll no només ens afecta el son, sinó que ens afecta la salut", ha expressat Rossell. De la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua ha reconegut el problema i ha explicat que a finals del 2016 van efectuar un estudi per esbrinar l'origen i la intensitat dels sorolls i es va determinar que l'origen es troba "en les canonades que aporten l'aire necessari pel tractament biològic". Segons l'ACA, a dia d'avui ja s'han efectuat "actuacions provisionals" com són l'aïllament acústic extern per garantir que el soroll es trobi als llindars de la normativa. Amb tot, des de l'ens públic asseguren que el seu objectiu és solucionar el problema en origen i, per això, en la nova adjudicació del servei d'explotació de la depuradora, que ha començat l'1 de gener de 2017, "l'adjudicatari es veurà obligat a canviar els difusors d'aire i la bufant que els alimenta".Segons l'ACA, aquests canvis, a més d'incrementar la qualitat del procés, "tindran un efecte reductor del soroll emès". L'ens públic assegura que aquestes millores es duran a terme durant el primer trimestre del 2017 i, a més, valoraran la possibilitat d'executar altres actuacions d'insonorització "si els canvis efectuats no corregeixen la problemàtica".Per la seva part, l'alcalde de Capellades, Aleix Auber, s'ha mostrat moderadament satisfet amb l'anunci de l'ACA, ja que, segons ell, "ens permet tenir un calendari proper", però ha assegurat que "no ens deixa del tot tranquils perquè les petites actuacions que han fet fins ara han reduït en part el soroll però no han estat suficients". Per això, el batlle ha assegurat que des del consistori seguiran insistint per demanar "fermesa i accions concretes" a l'ACA i ha deixat clar que des de l'Ajuntament estaran "al costat dels veïns en tot el procés".

Anar al contingut