Brussel·les

Els socis del projecte ITER firmen l'acord internacional per al llançament del reactor de fusió internacional

Ja s'ha firmat a Brussel·les l'acord entre els socis que formen el projecte d'energia de fusió ITER, el més important en energia alternativa i que veurà els fruits d'aquí a 30 anys. A la localitat francesa de Cadarax s'ubicarà el reactor experimental, mentre que Barcelona acollirà la seu legal d'ITER, on treballaran 200 científics i enginyers d'arreu del món.

Actualitzat

Ja s'ha ratificat a Brussel·les un acord històric entre els socis que formen el projecte d'energia de fusió ITER. El consorci, format per la Xina, la UE, el Japó, Corea del Sud, l'Índia, Rússia i els EUA, durà a terme el projecte més important que s'ha fet al món en energia alternativa, i que veurà els seus fruits d'aquí a 30 anys.

El projecte ITER té com a objectiu construir un gran reactor de fusió experimental -que s'ubicarà a la localitat francesa de Cadarax- amb la finalitat de fabricar energia neta i segura a partir d'hidrogen. Els costos de construcció del reactor s'estimen en 4.570 milions d'euros en 10 anys, mentre que els costos operatius durant els 20 anys de vida del projecte arribaran a una xifra similar. Això significa que el pressupost total al llarg de 30 anys ascendirà a 10.000 milions d'euros.

Barcelona acollirà a finals d'any la seu legal de l'ITER, que controlarà tots els contractes relacionats amb el projecte, per al qual gestionarà més de 2.000 milions d'euros. A l'agència, hi treballaran fins a 150 persones entre científics, advocats i tècnics.

La UE i França hi contribuiran amb el 50% del total, mentre que les altres sis parts pagaran cadascuna al voltant del 10%. El reactor de l'ITER tractarà de reproduir la reacció física -la fusió- que esdevé al sol i les estrelles. Entre els avantatges de la fusió destaca que es tracta d'un font energètica a gran escala amb una matèria primera abundant i es pot aconseguir a qualsevol banda.

A més, tindria un impacte menor en el medi ambient, ja que no genera emissions de CO2. Les operacions diàries d'una central de fusió no requereixen el transport de materials radioactius. Els reactors serien més segurs i es podrien dissenyar de forma que qualsevol accident no requerís l'evacuació de la població local, destaca la UE.

Anar al contingut