Vitòria

Els socialistes desbanquen el PNB al País Basc

Els socialistes han aconseguit capgirar el mapa polític al País Basc. Així es desprèn de les dades del sondeig a peu d'urna que l'empresa Ipsos - Eco Consulting ha fet per als mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Segons aquesta mostra, el Partit Socialista d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra (PSE-EE) s'hauria imposat amb el 34,90% dels vots, un 7,68% més respecte als obtinguts l'any 2004. En canvi, el Partit Nacionalista Basc (PNB) hauria registrat una significativa davallada, fins al 31,10% dels vots. Segons el sondeig, els socialistes es quedarien amb els 7 escons que tenien fins ara o en sumarien un més, mentre que el PNB en podria perdre un i passar de 7 a 6.

Actualitzat

L'increment dels socialistes és el més significatiu, segons el sondeig. Un augment del 7,68% que faria pujar del 27,22% al 34,90% el percentatge dels sufragis obtingut pel PSE-EE. Això suposaria el triomf per als socialistes bascos, un fet molt significatiu que suposa desbancar els nacionalistes bascos, que perden un 2,62% i es queden amb el 31,10% dels sufragis.

En escons, la traducció de tot plegat encara no és del tot clara. Els socialistes es quedaran amb 7 escons o bé pujaran fins a 8, mentre que els nacionalistes bascos podrien mantenir els 7 que tenen fins ara o bé baixar fins a 6.

Pel que fa a la resta de partits, el Partit Popular es manté en les xifres dels comicis anteriors, amb un percentatge de vots molt similar (18,89% el 2004 i 18,80 ara), tot i que sí que podrien perdre un escó i passar dels 4 actuals a 3.

El sondeig, en canvi, posa en dubte la supervivència d'Eusko Alkartasuna al Congrés dels Diputats. EA baixa del 6,48% dels vots al 5,20%, la qual cosa podria fer perillar l'únic diputat que té la formació nacionalista.

La resta de partits no tindrien representació parlamentària, començant per Ezker Batua (EB), el referent d'Esquerra Unida al País Basc (baixaria del 8,20% dels vots al 4,5%) i Aralar (del 3,09% al 2,40%).

Unió Progrés i Democràcia (UPyD), el partit de Rosa Díez, obtindria un insignificant 0,7% dels vots.

Anar al contingut