Els socialdemòcrates del Parlament federal alemany qüestionen la justícia espanyola
Els socialdemòcrates del Parlament federal alemany qüestionen la justícia espanyola
Berlín

Els socialdemòcrates alemanys comparen la justícia espanyola amb la turca

L'SPD es desmarca de la línia oficial del govern federal, que ha desautoritzat la ministra de Justícia

RedaccióActualitzat

El cas Puigdemont està generant cada vegada més debat polític a Alemanya.

Aquest dilluns ha estat el vicepresident dels socialdemòcrates de l'SPD al Bundestag -el Parlament federal-, Rolf Mützenich, qui ha donat suport a la ministra de Justícia, Katarina Barley, del seu partit.

Barley va dir aquest divendres que la decisió de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein de posar en llibertat Puigdemont i descartar la seva extradició a Espanya pel delicte de rebel·lió era correcta i esperable.

Aquestes paraules van ser durament criticades per membres del PP espanyol, matisades posteriorment per Alfonso Dastis, i aquest dilluns les ha qüestionat el govern federal alemany, els portaveus del qual han assegurat que la ministra no va fer cap "declaració autoritzada".

 

Al nivell de Polònia o Turquia

En defensa de Barley, Mützenich ha anat més enllà: ha situat explícitament la justícia espanyola al nivell de Polònia o Turquia, i ha qüestionat que Espanya compleixi amb els requisits que exigeix el funcionament de l'euroordre:

"L'ordre de detenció europea exigeix principis constitucionals indispensables en tots els estats participants. El govern federal ha de considerar si l'ordre de detenció europea i internacional, en virtut de l'experiència amb, per exemple, els poders judicials turc, espanyol o polonès, encara permet un procediment adequat i compleix amb els principis legals dels estats democràtics."

""El govern espanyol hauria d'acceptar que la justícia alemanya decideix amb independència dels requeriments polítics."

Mützenich ha fet aquestes declaracions al diari "Handelsblatt", i ha aprofitat per afegir que el que hauria de fer el govern espanyol és solucionar políticament el conflicte:

"Ja és hora que el govern espanyol busqui una solució política per a Catalunya."

"Ajuda de terceres parts"

De fet, a Alemanya ja es comença a parlar obertament de la possibilitat d'obrir una mediació entre les parts del conflicte.

El mateix Mützenich, en aquestes declaracions, ha dit que si el govern espanyol decidís acceptar "ajuda de terceres parts", "els estats europeus" o la mateixa Unió Europea "serien contactes adequats".

No només des de l'SPD es parla en aquests termes: a la mateixa CDU d'Angela Merkel hi ha veus que ho proclamen. És el cas de l'eurodiputat Elmar Brok.

En declaracions al diari "Frankfurter Allgemeine", Brok va assegurar aquest dilluns que "estem preparats per intervenir si ens ho demanen". Les condicions haurien de ser que els polítics independentistes catalans "oblidin l'objectiu de la independència", i que el govern espanyol l'acceptés:

"Hem d'assegurar-nos que ningú pugui rebutjar-ho."

Brok va suggerir que serien el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, o el del Consell Europeu, Donald Tusk, els idonis per proposar la mediació.

"Dins l'ordre constitucional"

La línia oficial del govern federal alemany, però, continua sent l'habitual: el conflicte és un assumpte intern d'Espanya i s'ha de resoldre "dins els marcs de l'estat de dret i l'ordre constitucional".

Aquest dilluns hi van tornar a insistir, en una roda de premsa en què el tema català va ser el tercer més destacat després de Rússia i Síria:

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut