Els dos grans sindicats portuguesos volen aturar el país i han començat pels aeroports.
Els dos grans sindicats portuguesos volen aturar el país i han començat pels aeroports.
Lisboa

Els sindicats titllen de "triomf" la vaga general a Portugal, mentre el govern xifra el seguiment en un 10%

Portugal ha viscut aquest dijous una jornada de vaga i com acostuma a passar en aquests casos hi ha discrepància en les xifres de seguiment, que, segons el govern portuguès, és d'un 10,5%. Els sindicats discrepen i asseguren que el seguiment ha estat superior i la protesta tot un "triomf". Els dos grans sindicats del país han unit forces per organitzar aquesta jornada com a mesura de protesta per la retallada de salaris, pensions i subsidis socials aprovats pel govern amb l'objectiu de reduir el dèficit del país. Portugal va ser, després de Grècia i Irlanda, el tercer país a ser rescatat.

RedaccióActualitzat
Els serveis de salut i l'administració de justícia són els departaments on s'ha produït la incidència més important d'acord amb les dades de l'executiu portuguès, que considera poc significatiu el seguiment. Al contrari que els sindicats, que han valorat la vaga com un "triomf dels treballadors" i amb una adhesió "total" i molt "gran". No n'han aportat, però, xifres concretes.

Manuel Carvalho da Silva, el secretari general de la Confederació General de Treballadors Portuguesos (CGTP), ha advertit al govern portuguès que les mobilitzacions continuaran. Els sindicats acusen el govern de centrar els sacrificis en els treballadors, sense estendre'ls al capital i a les empreses. L'objectiu del govern és reduir el dèficit actual, situat gairebé al 10%, fins al 4,6% l'any vinent. Carvalho da Silva ha fet aquestes declaracions davant de milers de persones en una manifestació que ha acabat davant del Parlament.

La vaga d'aquest dijous és la primera que ha d'afrontar el govern conservador de Pedro Passos Coelho. Segons diversos mitjans de comunicació portuguesos, la protesta s'ha deixat sentir amb força als transports i al cinturó industrial de la capital i ha tingut una incidència menor en els serveis oficials i poca en el comerç o les empreses privades.

L'aturada també ha afectat els aeroports. S'han suspès un total de dotze vols entre Portugal i Barcelona: vuit connexions amb Lisboa i quatre amb Porto.
Anar al contingut