Els sindicats reclamen a Nylstar que concreti d'on sortirà el capital per garantir la viabilitat de la fàbrica de Blanes

ACN Blanes.-Els sindicats CCOO i UGT han reclamat a la direcció de la tèxtil Nylstar que posi damunt la taula un pla de viabilitat i que concreti d'on sortirà el capital per garantir la continuïtat de la fàbrica de Blanes (Selva). Per als sindicats, el futur de la planta ara per ara no està assegurat, encara que es vulgui reduir la plantilla i deixar-la només amb 61 treballadors, perquè l'empresa "no té tresoreria". "És fonamental que ens diguin quin capital pensen aportar", subratlla el secretari general de FITAG-UGT de les comarques gironines, Gabriel Tejada. Aquest dimarts hi ha hagut una nova mediació entre les parts, però s'ha avançat molt poc. Sobre la taula, plana l'ERO d'extinció que preveu acomiadar fins a 155 treballadors. Els sindicats, però, ja veuen que difícilment s'arribarà a un acord, perquè la intenció de la tèxtil és abocar-los a cobrar les indemnitzacions del Fons de Garantia Salarial (Fogasa). Per defensar la plantilla, demà CCOO i la UGT portaran la seva reivindicació fins al Parlament i a la tarda es manifestaran pels carrers de Blanes.

Sindicats, direcció de Nylstar i Generalitat s'han tornat a asseure aquest dimarts després que la tèxtil hagi presentat un ERO per fer fora fins al 70% de la plantilla. L'expedient de regulació que vol tirar endavant l'empresa de Blanes (l'antiga SAFA) ha estat, però, un autèntic ball de números. Inicialment, afectava a un terç de la plantilla (73 empleats). Després es va ampliar fins a 185 i la setmana passada es va fixar en 155. Sigui com sigui, però, els sindicats recelen que al darrere de l'ERO hi ha un tancament encobert i per això reclamen -com també ha fet la Generalitat- que Nylstar presenti un pla de viabilitat, on es concreti com i amb quins recursos pensa garantir la continuïtat de la planta."Nosaltres insistim en què aquest pla s'ha de lligar a una ampliació de capital, perquè avui per avui l'empresa no té tresoreria", insisteix Gabriel Tejada. "Pretenen continuar l'activitat amb 61 treballadors i asseguren que rellançaran l'empresa, però no aporten cap recurs econòmic que ho sustenti", hi afegeix el representant de la UGT.Els sindicats recelen obertament que, amb aquesta situació, l'activitat de l'empresa no podrà continuar endavant. "Sense una injecció de capital, la producció és inviable", ressalten tant CCOO com la UGT. De moment, doncs, amb aquesta nova mediació (la propera serà divendres) les postures d'una i altra part s'han mantingut invariables. Els sindicats ja preveuen, però, que difícilment s'arribarà a un acord. De fet, el secretari del FITAG-UGT explica que encara no s'ha entrat ni a parlar dels 155 acomiadaments, però que aquí ja saben quina serà la postura de l'empresa. "Sense res a aportar per a les indemnitzacions ni tampoc a un pla de recol·locació, els treballadors haurien de cobrar del Fogasa", ha precisat Gabriel Tejada.Al Parlament i a BlanesEn espera de celebrar la reunió de divendres, demà la plantilla de Nylstar sortirà al carrer per fer sentir les seves reivindicacions. Al matí, una representació dels treballadors anirà fins al Parlament de Catalunya. Allà, des de l'hemicicle seguiran la sessió de control al Govern, que haurà de respondre una pregunta sobre el conflicte de Nylstar i quins passos preveu fer la Generalitat per evitar el tancament de la tèxtil centenària.A la tarda, la plantilla de Nylstar es manifestarà pels carrers de Blanes. Sortiran a les sis des de la fàbrica i aniran fins a l'Ajuntament, on llegiran un manifest i faran parlaments demanant que el consistori s'impliqui en el conflicte laboral i doni suport a la plantilla.

Anar al contingut