Brussel·les

Els sindicats europeus mobilitzen milers de persones en una gran manifestació a Brussel·les

Milers de sindicalistes provinents d'una trentena de països s'han manifestat a Brussel·les per reclamar als governs europeus que diguin "no" a l'austeritat" i posin fre a unes retallades que temen que "deterioraran" la situació econòmica i social. El secretari general de la Confederació Europea de Sindicats, John Monks, ha demanat als líders europeus que donin "una oportunitat al creixement" i "no es precipitin amb mesures d'austeritat dràstiques" que no han suposat cap millora per a països com Grècia i Irlanda. Representants de la UGT i CCOO també s'han sumat a la protesta.

Actualitzat
Amb el lema "No" a l'austeritat. Prioritat per a l'ocupació i el creixement" els sindicats europeus s'han manifestat aquest dimecres a Brussel·les en contra de les mesures d'austeritat que han aplicat diversos estats de la UE. Els manifestants reclamen "posar el foment de l'ocupació de qualitat al centre del debat econòmic europeu", segons ha explicat el secretari general del sindicat belga FGTB, Rudy De Leeuw.

El secretari general de la Confederació Europea de Sindicats (CES), John Monks, ha titllat de "bogeria" els plans de la Comissió Europea (CE) de crear un govern econòmic i imposar sancions als països que n'incompleixin les directrius, ja que ara per ara "només Suècia i Estònia es lliurarien d'aquestes sancions".

La marxa ha transcorregut sense grans incidents, al marge de la interrupció del trànsit i el servei de transport públic als carrers per on circulen els manifestants. A més, la policia local ha efectuat prop de 150 "detencions preventives" perquè portaven objectes "considerats perillosos".

Suport a la vaga espanyola

Monks també ha expressat el suport dels sindicats europeus a la jornada de vaga que es viu aquest dimecres a l'estat espanyol. El secretari general de la CES ha afirmat que la reforma laboral i del sistema de pensions planejada per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero són "les pitjors mesures d'austeritat de tota la Unió Europea després de les de Grècia". Per Monks, Espanya té "problemes greus, però aquesta no és la manera correcta de solucionar-los".

Al final de la manifestació, els sindicats tenien previst reunir-se amb el president de la CE, José Manuel Durão Barroso, i el primer ministre belga i president de torn de la UE, Yves Leterme. Abans de la trobada, però, Durão Barroso ja ha avisat que els països comunitaris estan aplicant reformes econòmiques "perquè no hi ha cap més solució" per mantenir els serveis socials.

Sobre l'aturada a Espanya, el president de la Comissió ha assenyalat que el dèficit d'alguns països ha obligat els governs "a prendre mesures extremadament difícils en l'àmbit social" fins i tot en executius "molt propers als principis de solidaritat social". Barroso, però, s'ha mostrat "absolutament convençut" que aquestes propostes econòmiques "són les millors per a la defensa dels interessos dels treballadors europeus".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut