Els sindicats diuen que la reforma més urgent era la del sistema financer i les patronals creuen que el suport a la banca permetrà recuperar la confiança

RedaccióActualitzat
Els sindicats demanen trasparència

UGT i CCOO consideren que el rescat al sistema bancari espanyol ha confirmat que "la primera reforma que necessitava aquest país no era la laboral sinó la del sistema financer". Els dos sindicats han advertit que "el que ha passat no deriva d'una iniciativa voluntària de l'executiu de Rajoy, sinó que obeeix a una imposició de les autoritats europees". Consideren també que el rescat demostra "tant la incapacitat dels governants d'impulsar una veritable reforma de les entitats financeres espanyoles, com l'absència d'una estratègia concertada i ambiciosa per afrontar la sortida de la crisi econòmica", cosa que consideren impossible si el govern no activa "una reforma fiscal".

En un comunicat, ambdós sindicats han denuncien la "pèssima pedagogia política davant de la ciutadania que suposa disposar d'ingents recursos econòmics per fer front al sanejament i rescat del sistema financer espanyol, i la nul·la voluntat de la Unió Europea i del govern de Mariano Rajoy de buscar i lluitar per finançament i recursos que garanteixin l'Estat del Benestar i l'atenció de les persones que pitjor ho estan passant".

CCOO i UGT es pregunten "si el préstec derivat del rescat passa a engreixar el deute de l'estat espanyol, com es podrà retornar i d'on es traurà la liquiditat necessària". Per aquest motiu, els sindicats anuncien que és "imprescindible la màxima transparència i tota la informació a la societat espanyola del procés a seguir i de les seves possibles conseqüències socials.

Les patronals creuen que servirà per recuperar la confiança

Les patronals CEOE i CEPYME han mostrat satisfacció pel suport financer acordat per l'Eurogrup i han afegit que aquesta mesura permetrà recuperar la confiança en l'economia espanyola i en el projecte comú de l'euro.

En un comunicat, tant la CEOE com la CEPYME han valorat que la injecció de fins a 100.000 milions d'euros és un suport important a la credibilitat del deute públic. A més, han recalcat que el fet que les condicions siguin exclusivament financeres reforcen els aspectes positius. Les patronals també han advocat perquè es coneguin, quan més aviat millor, els aspectes tècnics i perquè els fons arribin aviat a les entitats que ho necessiten, amb l'objectiu de recuperar el crèdit, el creixement i la creació de feina.


Anar al contingut