Madrid

Els sindicats creuen que la reforma dretanitza la Constitució

Comissions Obreres i UGT estan en peu de guerra contra les reformes laboral i constitucional que ha anunciat l'executiu espanyol. Els sindicats han instat el govern a reobrir el debat sobre les modificacions i han anunciat que si no s'hi fa marxa enrere es mantindran les mobilitzacions fins al 6 d'octubre, vigília de l'aprovació de la reforma de la Constitució. Comissions Obreres i UGT creuen que les reformes giren cap a la dreta l'esperit constitucional. Per això, demanen que es convoqui un referèndum per votar els canvis de la Constitució.

Actualitzat
CCOO i UGT creuen que introduir a la Constitució el límit de dèficit és un element polític "marcadament ideològic" i de caràcter "molt conservador" que suposa una ruptura del consens constitucional, un dels factors que han donat més perdurabilitat a la Carta Magna. Així ho han manifestat els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez, en una carta que han enviat als portaveus dels grups parlamentaris del Congrés i del Senat per demanar-los que no donin suport a la tramitació d'aquesta proposta i que, en cas que s'adopti, se sotmeti a referèndum.

A la carta enviada als grups, tots dos han assenyalat que introduir a la Constitució la doctrina del dèficit zero és l'"estendard ideològic i polític" de les polítiques d'ajustament "errades" que han adoptat les institucions europees des de maig del 2010. Durant una roda de premsa conjunta, Toxo i Méndez han advertit que el PSOE i el PP, per tal de "atraure i acontentar alguns grups nacionalistes" poden provocar algun "possible" moviment en contra dels drets laborals.

Així mateix, han concretat les mobilitzacions i les iniciatives contra aquesta reforma, que comencen avui i que se succeiran els pròxims dies per tota la geografia espanyola fins a culminar el 6 de setembre a Madrid, on esperen una manifestació "massiva i important" de rebuig al fons i a la forma de la iniciativa.

A Palma, uns cent delegats sindicals de CCOO, UGT, USO i STEI, encapçalats pels seus secretaris generals, han protestat aquest migdia davant de la delegació del govern i demà a la tarda participaran en la manifestació convocada per Democràcia Reial, Ja. Per avui també estan previstes concentracions davant les delegacions del govern a València, a les 19.30 hores, i a Saragossa, a les 20.00 hores. A les mobilitzacions anunciades a Espanya se n'hi ha sumat una altra pel 6 d'octubre, Dia Mundial pel Treball Decent, i una altra més a Polònia el 17 de setembre coincidint amb la reunió de l'Ecofin.

A més de la reforma constitucional, Toxo i Méndez han carregat contra les últimes mesures laborals aprovades pel govern, especialment el nou contracte de formació per a joves fins a 30 anys i la supressió del límit a l'encadenament de contractes temporals, perquè aprofundeix en la precarietat laboral. Toxo ha definit el nou contracte de formació com "porqueria" i ha dit que serà "el fracàs de la Seguretat Social", que s'encamina cap al model de contracte únic que demanen "alguns sectors".

Per la seva banda, Méndez ha recordat que el govern i els partits que donen suport a aquesta reforma estan esgrimint la mateixa justificació que van donar per aplicar el pla d'ajust i la reforma laboral del 2010 i ha dit que, ara amb perspectiva, haurien de "reconèixer que les coses no milloren".

Tots dos han apostat per mantenir el diàleg de la negociació amb la CEOE però amb el govern, no. Davant la fi de la legislatura, Méndez ha considerat que ja queda "poc recorregut" i per això ha dit que els sindicats limiten el diàleg amb l'executiu en l'àmbit de la consulta, però no de la negociació.

Toxo s'ha expressat de forma més rotunda i ha afirmat que la relació "ja no dóna ni per a consultes" perquè no és només qüestió de temps, sinó també de pèrdua de confiança. "Estem davant un govern esgotat" que governa "sense programa" des del maig del 2010, ha assenyalat Toxo, que creu que les eleccions s'haurien d'haver celebrat abans.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut