Barcelona

Els sindicats assagen la vaga general amb milers de persones al carrer en contra de la reforma laboral

Assaig general abans de la vaga general. Els sindicats han tornat a mobilitzar milers de persones en seixanta ciutats de tot l'estat per protestar contra la reforma laboral aprovada pel govern espanyol. Ha estat l'última gran mobilització abans de la vaga general convocada per al 29 de març. Els sindicats parlen de mig milió de persones a Madrid i 450.000 a Barcelona. Els Mossos d'Esquadra, però, rebaixen l'assistència a 17.000 persones. També hi ha hagut marxes contra la reforma laboral a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.

RedaccióActualitzat
Última parada abans de la vaga general. Els sindicats han mantingut les manifestacions d'aquest diumenge dos dies després d'anunciar l'aturada del 29-M. Ha estat un assaig general de la mobilització i els sindicats asseguren que l'han passat amb nota.

Milers de persones han sortit al carrer contra la reforma laboral impulsada pel govern del PP. Com ja va passar el 19 de febrer, la marxa ha servit per denunciar una llei que consideren injusta i inútil. Els sindicats asseguren que a Madrid han participat mig milió de persones i a Barcelona, 450.000. Són unes xifres similars a les de fa tres setmanes, tot i que l'aparença és que hi havia menys gent al carrer. A la capital catalana, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana xifren en 17.000 persones els manifestants, per sota de les 30.000 del 19-F.

Contra la reforma i les retallades

A Barcelona, la manifestació dels sindicats s'ha convertit també en un clam contra les retallades. De fet, la mateixa pancarta al capdavant de la marxa ho deixava clar: "Ni reforma laboral, ni retallades". A la capital catalana s'han citat els manifestants a la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i la Diagonal, tot i que l'afluència de gent ha obligat a traslladar la capçalera fins al carrer Mallorca, segons els sindicats.

Els dos sindicats majoritaris, juntament amb l'USOC, han encapçalat la manifestació i darrere seu s'han situat els comitès d'empresa d'algunes firmes amb problemes econòmics, com Derbi o Prenatal. A l'inici de la mobilització s'han deixat veure els caps visibles de les forces polítiques d'esquerres de Catalunya. Al costat dels líders sindicals hi havia Pere Navarro (PSC), Joan Herrera (ICV-EUiA) i Oriol Junqueras (ERC). Un grup de persones de la plataforma d'afectats per les participacions preferents s'ha posat també a la capçalera de la manifestació. Els afectats han seguit el recorregut de la manifestació i han corejat consignes com "els banquers són delinqüents" i "els bancs ens roben, els polítics callen".

A Tarragona, més d'un miler de persones han sortit al carrer. La marxa ha recorregut la Rambla Nova i ha acabat amb la lectura del manifest davant la Delegació d'Hisenda de la ciutat. A Tortosa, un miler més de persones han sortit de la plaça del Carrilet. A Girona també han protestat un miler de persones. A Lledia, la marxa ha aplegat uns 600 manifestants.

Forçar el diàleg

Els secretaris generals de Comissions i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, han reiterat la inutilitat de la reforma per crear ocupació i han fet una crida a mobilitzar-se per forçar el govern espanyol a dialogar.

Els líders sindicals també han estat crítics a l'hora de valorar el suport de CiU a l'executiu de Rajoy. Li retreuen el doble discurs de l'autogovern a Catalunya i del vot a favor d'una reforma laboral que limita les competències de la Generalitat en qüestions laborals.

Marxa amb retard a Madrid

La manifestació de Madrid ha sortit amb retard per la interferència amb el Moviment 15-M dels indignats, que han frenat la capçalera de la marxa principal. A més, com ja va passar en la manifestació del 19 de febrer, la capçalera s'ha quedat bloquejada a l'altura del passeig del Prado per l'afluència de manifestants. Aquests problemes han retardat l'arribada dels secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, al final de la marxa.

La protesta ha començat a la plaça Neptuno i ha caminat fins a la Puerta de Alcalá. Els manifestants han mostrat pancartes contra la reforma laboral i banderes dels sindicats majoritaris. Els assistents han corejat consignes com "'Fa falta ja una reforma empresarial", "Reforma laboral, violència legal" i "Vaga general".

Abans de la manifestació, Toxo i Méndez han ofert una roda de premsa en què han aconsellat al Govern que "no es refiï" perquè, diuen, els ciutadans no tenen por i exigiran la modificació de la reforma. Els sindicats han carregat contra el govern de Rajoy i contra la patronal. Han defensat el dret legítim de vaga i de manifestar-se, tot i que coincideixi amb l'11-M. De fet, des d'alguns àmbits s'havia criticat els agents socials per protestar coincidint amb la commemoració dels atemptats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut