Lisboa

Els serveis públics secunden la vaga general a Portugal, que té poca incidència al sector privat

Portugal ha viscut aquest dimecres la primera vaga general contra un govern socialista des de la restauració de la democràcia l'any 1974, que ha tingut un seguiment desigual. D'acord amb els mitjans de comunicació, ha estat alt al transport i serveis públics, menor al sector privat i gairebé nul al comerç. El sindicat convocant, la comunista Confederació General de Treballadors Portuguesos, ha xifrat el seguiment en un 78%. El govern, en canvi, l'ha qualificat de fracàs. L'objectiu de la vaga era protestar contra la gestió econòmica i social del primer ministre, José Sócrates. La mobilització no comptava, però, amb el suport de l'altre gran sindicat, la UGT.

Actualitzat

La Confederació General de Treballadors Portuguesos (CGPT), que representa més de 700.000 treballadors, ha convocat la mobilització per protestar contra la gestió econòmica i social del primer ministre. Amb tot, no han aconseguit l'adhesió de la socialista Unió General de Treballadors, que considera que la mobilització no té uns objectius clars. Ha estat la primera vaga general que afronta Sócrates, que va guanyar per majoria absoluta les eleccions del 2005, i la primera que es fa durant un govern socialista des de la restauració de la democràcia, el 1974. La cinquena, però, des de la revolució del 25 d'abril.

La política de reformes econòmiques i socials per reduir les despeses de l'Estat i les mesures d'estalvi pressupostari han provocat una forta oposició dels treballadors públics, des de l'administració fins als transports, passant per l'ensenyament i la policia. En aquest sentit, el secretari general de la CGPT, Manuel da Silva, ha dit que el sindicat vol que el govern modifiqui la seva "errònia política econòmica" per la pressió d'aquesta vaga general.

Sócrates ja s'ha enfrontat els últims mesos amb diverses vagues sectorials i manifestacions multitudinàries.

Anar al contingut