Barcelona

El metro registra un 13% més d'usuaris que dilluns pels serveis mínims ampliats

En la segona jornada de vaga l'afluència de passatgers ha caigut un 37% respecte d'un dia laborable similar

RedaccióActualitzat

El metro ha tingut aquest dimecres més passatge que dilluns, el primer dia de la vaga. Fins a les 7 de la tarda, s'han registrat 660.000 validacions, un 13% més que dilluns a la mateixa hora. En comparació amb un dia laborable similar, però, l'afluència de passatgers ha caigut un 37%. 

Durant el matí, la quantitat d'usuaris ha estat d'un 80% de la d'un dia normal, mentre que dilluns va ser d'un 605. 

Amb el 65% del servei en hora punta, la freqüència de pas és de un tren cada 5 o 7 minuts, mentre la freqüència d'un dia normal és d'un cada 3 o 4 minuts. 

L'única incidència de la tarda ha estat que un grup de manifestants han impedit la validació de bitllets en diverses estacions i, a quarts de 8, han bloquejat les portes d'un tren a l'estació de Fira de la línia 9 Sud durant uns minuts. La circulació a la línia ha continuat en la modalitat de via única temporal.

Una incidència tècnica a la línia 1 del metro de Barcelona ha agreujat al matí els efectes de la vaga dels treballadors. Ha estat un problema que ha afectat al sistema de senyalització a l'alçada de Bellvitge, que fa que el sistema detecti més trens dels que circulen realment, i que ha obligat a alentir la circulació.

Per prevenir riscos d'aglomeracions a les estacions de metro, s'han tancat la vintena d'accessos que encara van amb torniquets. Els moderns, amb portals de vidre, són barreres més eficaces i més fàcils de gestionar per controlar l'accés a les andanes, i evitar que hi hagi massa gent i hi hagi risc de caiguda a la via, per això són els únics que funcionen en ocasions com aquesta. De tota manera, no ha calgut regular l'accés a les andanes, perquè enlloc l'afluència no ha estat massiva i problemàtica. 

Augment dels serveis mínims

El govern de la Generalitat ha decretat uns serveis mínims del 65% en hora punta i el 45% durant la resta del dia en la vaga del metro de Barcelona d'aquest dimecres. Les hores punta són entre les 6:30 i les 9:30 del matí i de les quatre de la tarda a les vuit del vespre. La d'aquest dimecres és la segona jornada de vaga d'aquesta setmana, després de la que aquest dilluns va afectar la mobilitat coincidint amb l'inici del Mobile World Congress.

Amb aquests serveis mínims, la Generalitat incrementa els de l'aturada de dilluns, que eren d'un 50% en hora punta i d'un 30% la resta del dia. En un comunicat, el Departament de Treball ha justificat aquesta decisió atenent a "criteris de seguretat i mobilitat", però també al fet que aquest dimarts s'ha activat el protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Els sindicats diuen que es "saboteja" el dret de vaga

Tant CGT com Comissions Obreres s'han queixat d'aquest augment dels serveis mínims. La CGT, en concret, ha acusat al govern de la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona de "sabotejar" el dret de vaga, i ha afirmat que les raons mediambientals, de seguretat i de mobilitat esgrimides per augmentar-los són "mentides grolleres".

Per la seva banda, Comissions Obreres ha dit que la Generalitat s'ha "deixat influir" pels lobbies, i ha acusat a la patronal Foment del Treball d'"antidemocràtica" per haver demanat que es reguli per llei el dret de vaga per impedir situacions com l'actual.

Munté ho havia avançat

L'augment dels serveis mínims és una decisió que ja havia deixat entreveure la portaveu del govern, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell executiu, quan va dir que els serveis mínims es poden modificar per dos supòsits: si les parts en conflicte ho demanen o si el govern considera que les condicions de mobilitat i seguretat estan en perill:

"Si hi ha una sol·licitud per part de les parts, que a hores d'ara no s'ha produït, o si aquestes condicions de seguretat, ambientals o de mobilitat o totes tres alhora ho aconsellen, és evident que el govern de la Generalitat prendrà una determinada decisió".

Munté va recordar que el govern "continuarà mediant" entre TMB i els treballadors del metro, com ha ha fet "des del primer moment", perquè arribin a un acord i s'aixequi la vaga d'aquest dimecres. En aquest sentit, va instar les parts a esgotar la negociació per arribar a un acord.

De tota manera, el govern no vol avançar-se als esdeveniments i ha recordat que serveis mínims estan vigents per un acord entre patronal i sindicats a l'any 2006.

Abans de la jornada de vaga d'aquest dilluns, TMB ja va demanar uns serveis mínims del 80% i ampliar l'hora punta fins a les 20.30.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut