Els retrets a la CUP i les crítiques a les negociacions per la investidura protagonitzen la campanya

Actualitzat
Les negociacions amb la CUP per la investidura d'Artur Mas i els pactes postelectorals per decidir qui serà l'inquilí de La Moncloa, centren el segon dia de campanya de les eleccions generals del dia 20 de desembre.

Chacón acusa Mas de deixar Catalunya en mans de la CUP

Per Carme Chacón, des de la Transició, el país està ara més dividit que mai per culpa de la dreta. Retreu a Rajoy haver boicotejat l'Estatut quan els socialistes governaven. D'altra banda, acusa Mas de deixar Catalunya en mans de la CUP:

"Al cap de dos mesos, encara no tenim govern. Han anat a una ruptura unilateral. Ens han separat de la llei. Han posat aquest país en mans de les assemblees de la CUP. Que aquí hi ha un partit socialista, que té una solució, que treballarà per una reforma constitucional que retorni el llenguatge de la democràcia a la política, que és el diàleg."

Si el PSOE governa, Chacón assegura que retiraran la reforma laboral i la llei d'educació i que s'acabarà amb el copagament sanitari.

Des de Girona, el PSC aspira a mantenir l'únic diputat al Congrés que té a la demarcació. Es tracta de Marc Lamuà, màxim responsable del partit a les comarques gironines.

I en un míting a Inca, a Mallorca, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, acompanyat de la presidenta del Parlament de les Illes Balears, Francina Armengol, ha carregat contra Mariano Rajoy, a qui ha acusat d'amagar-se i de ser un fracàs.

"Perquè simplement una tassa és una tassa i un vas és un vas i vostè senyor Rajoy és un fracàs i perdrà les eleccions del pròxim 20 de desembre. Mariano Rajoy no pot ser garantia de la unitat d'Espanya perquè ha fracturat totalment, ha confrontat territorialment i s'ha finançat irregularment."

Sánchez també s'ha compromès que d'aquí 8 anys hi hagi un salari mínim interprofessional de mil euros.

Albiol qualifica la CUP dels "pitjors antisistemes d'Europa"

Jorge Fernández Díaz, cap de llista per Barcelona del PP, després d'elogiar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, ha convidat Convergència a formar part del pacte antiterrorista. I en al·lusió a Ciutadans, ha assegurat que Espanya no pot quedar en mans de partits sense experiència.

"Per assumir la presidència del govern d'Espanya, s'ha de venir amb la lliçó apresa. Espanya és un país massa important perquè polítics novells assumeixin, en temps de dificultats com els que vivim, la presidència del govern d'Espanya. Com diem col·loquialment, els experiments, amb gasosa."

Sobre Catalunya, Xavier García Albiol creu que Mas s'agenolla davant la CUP per aconseguir ser investit.

"Dóna via lliure a totes les pretensions del partit més radical i de partit més independentista que hi ha en aquest país. Els de la CUP són els antisistema pitjors que possiblement hi ha en aquest moment a Europa."

L'acte s'ha fet a Castelldefels, on un pacte de forces d'esquerra, com a Badalona, va fer fora el PP de l'alcaldia.

Homs va a Madrid a pactar la independència

Els candidats de Democràcia i Llibertat han presentat a Madrid la seva proposta per dialogar, negociar i pactar l'objectiu independentista, que diuen que avala la majoria dels votants catalans. El seu número 1 per Barcelona, Francesc Homs, diu que és una oferta que llancen a tots els partits i no veu clar que sigui més fàcil negociar-ho amb Pedro Sánchez que amb Mariano Rajoy, tot i que el líder socialista hagi ofert diàleg.

"A mi em sorprèn aquest tipus de compromisos o promeses electorals, suposo que fets per agradar a la població catalana, però la realitat és que ha fet el contrari aquestes últimes setmanes. Encara no ha mogut peça, el senyor Sánchez, més aviat l'ha mogut fent de 'palmero' del senyor Rajoy."

Homs diu que fins ara l'estat espanyol ha instrumentalitzat les institucions i està disposat a fer servir la força per evitar el procés sobiranista.

"Sabem que l'Estat espanyol, i particularment la política espanyola, estan disposats a fer servir la força per combatre tot allò que no comparteixen. Però, a més de fer servir la força, estan disposats a fer servir l'eina democràtica del diàleg? Aquesta és la pregunta clau."

Unió avisa del pacte entre JxSí i la CUP

Duran i Lleida veu amb preocupació l'acostament entre Junts pel Sí i la CUP. No té clar si hi haurà acord, però dubta que entrin al govern perquè creu que no els cal. Diu que ja condicionen l'agenda política i adverteix que les conseqüències poden ser nefastes.

"La ingovernavilitat és l'avançada de la decadència. No anem bé. Hi ha gent que diu que aquests fan por a Madrid. No sé qui fa por a Madrid, però el que sí que sé és que a Catalunya hi ha molta gent a la qual fa por la CUP. I el que sí que sé és que, fora de Catalunya, a gent que ha de confiar en Cataluya, en termes econòmics o en termes polítics, li fa molta por la CUP."

Després, Duran ha anat a passejar per Santa Llúcia, on ha rebut un caganer amb la seva imatge de regal.

Esquerra compara l'Estat amb un frontó

Esquerra ha escollit el frontó del Parc de l'Espanya Industrial per simbolitzar el rebuig de l'Estat a totes les propostes catalanes de canvi o reforma.

"L'Estat espanyol és això, una paret. Un 'no' continu i perpetu de fa dècades. Moltíssims han intentat canviar un Estat espanyol que no vol canviar."

C's nega els pactes amb Rajoy i Sánchez

La caravana de Ciutadans ha desembarcat a Tarragona, on Albert Ribera ha marcat distàncies amb PP i PSOE:

"Nosaltres no volem pactar amb Rajoy i Sánchez. Volem guanyar Rajoy i Sánchez."

El cap de llista per Barcelona ha donat la raó a Artur Mas quan alerta de la victòria de Ciutadans:

"Si ciutadans guanya a Barcelona, el procés separatista està acabat."

Girauta diu que no entraran en cap govern que no presideixi Rivera.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut