Sebastián Piñera
Sebastián Piñera
Santiago de Xile

Xile vira cap a la dreta amb un triomf de Piñera que s'ha de confirmar en 2a volta

L'expresident Sebastián Piñera s'ha imposat a les eleccions d'aquest diumenge sobre el líder del centreesquerra, el senador i periodista Alejandro Guillier, però s'ha quedat lluny del 50% dels vots

redacActualitzat

El resultat de les eleccions presidencials a Xile confirmen el viratge del país cap a la dreta, amb la victòria del qui ja va ser president, Sebastián Piñera, que s'haurà d'enfrontar el 17 de desembre, en segona volta, amb el centresquerra d'Alejandro Guillier. No ha aconseguit, però, el 50% dels vots necessari en els comicis d'aquest diumenge.

A la primera volta s'ha imposat el candidat de Chile Vamos, Sebastián Piñera, expresident de Xile del 2010 al 2014. Però ho ha fet amb menys vots del que s'esperava, per sota del 40%, concretament un 36,64%, i ara haurà de seduir els votants més de centre amb un missatge menys conservador si vol derrotar a les urnes el periodista i senador Alejandro Guillier, la nova cara de la històrica coalició de centre esquerra xilena Nueva Mayoria, que en aquests comicis no ha aconseguit construir un front comú. Ha obtingut un 22,67%.

Piñera mostrava una eufòria continguda:

 

"Estem contents perquè aquesta nit hem aconseguit un gran resultat electoral, i, sobretot, perquè hem obert les portes que ens conduiran cap a temps millors"

 

 

El seu contrincant, Alejandro Guillier, afirmava que Xile aposta pel canvi:

 

"Som més els que estem pel canvi. El desembre triomfarem, n'estic segur. Tenim 30 dies per guanyar. Xile vol un altre camí i ho ha expressat en el vot

 

Abandona la presidència de Xile Michelle Bachelet, i ho fa amb una baixa popularitat i acceptació del 25%. Envoltada de casos de corrupció, Bachelet no ha complert amb la seva promesa d'impulsar un canvi en la constitució pinochetista xilena, però deixa nous drets civils com l'avortament en casos particulars i les unions civils de parelles del mateix sexe com a llegat.

Anar al contingut