Els resultats de Girona Territori Cardioprotegit orientaran altres iniciatives de desfibril·lació pública

Francesc RomeroActualitzat

Pels responsables del projecte Girona Territori Cardioprotegit, els resultats dels primers cinc anys han estat molt positius i han orientat una de les seves primeres decisions. Els pròxims anys s'augmentarà el nombre de DEA mòbils perquè tots els vehicles dels cossos policials i dels serveis de primera actuació en disposin.

Pel que fa als DEA fixos ja instal·lats, Dipsalut els mantindrà, si bé de moment no n'instal·larà més. Pau Batlle, director tècnic del programa, recorda que gràcies a aquests DEA s'han salvat set persones, i afegeix que se'n poden salvar més en el futur.

Nombre de DEA fixos i mòbils cedits als ajuntaments (no inclou els 74 DEA mòbis cedits als Mossos)

A banda del major rendiment dels DEA mòbils, les dades dels primers cinc anys de funcionament revelen qüestions rellevants.

La més destacada, potser, és l'alta proporció de vides salvades en edat activa: el 80% (23 de 30 persones) tenien entre 30 i 65 anys en el moment de la parada cardíaca.

 

Total DEA (inclosos els cedits a Mossos) per km2. S'aprecia una cobertura més homogènia per tot el territori.

Una altra línia d'anàlisi la proporcionen els usos dels DEA. Cal recordar que no totes les persones que estan inconscients i sense respirar són susceptibles de ser recuperades amb un DEA. Aquests aparells només poden reiniciar el cor si l'òrgan ha deixat de bategar per una fallada elèctrica. Tot i així, la proporció d'usos a Girona es pot considerar força alta: un de cada tres municipis han fet almenys un ús dels DEA, amb una proporció d'un èxit per cada deu usos.

 

Total DEA (inclosos els cedits a Mossos) per 1.000 hab. S'aprecia una ràtio superior de DEA fixos als pobles petits i més aïllats. Les zones urbanes compensen la ràtio amb els DEA mòbils.

En alguns municipis, l'èxit ha estat del 100%, com ara a Sant Miquel de Fluvià, la Cellera de Ter i Montagut i Oix. En altres, la ràtio ha estat molt alta, superior o pròxima al 50%, com a Blanes, Llagostera i Calonge. La relació més baixa fins ara la presenta la capital, Girona: només en un de cada 25 intents els DEA van servir per recuperar una víctima inconscient.

 

Anar al contingut