Un rescat simulat dels Bombers al salt de Sallent (ACN)
Un rescat simulat dels Bombers al salt de Sallent (ACN)

Els rescats d'excursionistes perduts a la muntanya augmenten un 25% aquest 2016

El cos de Bombers demana que es prepari bé la ruta abans d'anar al bosc i fa una crida a la precaució per a l'inici de la temporada de bolets

RedaccióActualitzat

Els Bombers de la Generalitat han hagut de rescatar 290 excursionistes que s'havien perdut a la muntanya aquest 2016. Una xifra que, en comparació amb el mateix període del 2015, ha arribat a créixer fins a un 25%.

Fins ara, el Grup d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE) ha fet 993 rescats a Catalunya, entre serveis a la muntanya, al mar o en rius. Això són 102 rescats més que en el mateix període del 2015.

La gran majoria dels rescats són en zones muntanyoses. En concret, se n'han fet 290. La majoria són de persones que es perden quan surten a fer excursionisme per la muntanya.

Mala planificació i desconeixement

Aquest increment, sobretot, s'explica per dos motius: la mala planificació de la ruta i el fet que cada cop hi ha més excursionistes.

El cap dels GRAE, Guillem Amorós, explica com es podrien reduir els rescats:

"Amb petites accions prèvies, com mirar la cartografia, es podria evitar el rescat"

Els Bombers aconsellen estudiar bé la ruta abans de sortir, anar ben equipat, mirar la cartografia i no sortir sol si no es coneix la zona.

Guillem Amorós també recorda que, encara que s'estigui familiaritzat amb la muntanya, això no és motiu per descuidar aspectes com l'equipament.

"Hi ha persones tècnicament molt bones que van a córrer per la neu amb espardenyes, i això és una imprudència"

Amorós admet que part del problema és que cada cop hi ha més gent que vol anar a la muntanya. En els últims anys, els Bombers han hagut de fer cada vegada més i més rescats. Una tendència que el cap dels GRAE té assumit que es mantindrà també aquest 2016.

"Estic convençut que superarem els 1.237 rescats de l'any passat"

Amb la proximitat de la campanya de bolets, una de les èpoques amb més serveis, fa que des del cos demanin màxima precaució.

Augmenten els rescats marítims

Però els rescats a muntanya no són els únics que han augmentat d'un any per l'altre. També ho han fet els marítims. En vuit mesos i mig, els Bombers ja n'han fet més que en tot l'any passat. Aquest any ja n'han dut a terme 67, mentre que en tot el 2015 en van fer 60.

L'augment és especialment destacable a la Costa Brava, on s'han fet 40 rescats, tretze més que el mateix període de l'any passat. 

A més d'aquests serveis, aquest any els GRAE han rescatat 33 persones que s'havien vist atrapades pels rius i set més que han quedat colgades en coves i pous. Aquests últims són especialment complicats i sovint obliguen a mobilitzar les tres seus que els GRAE tenen distribuïdes arreu del territori català.

Anar al contingut