Mariano Rajoy durant una compareixença informativa la setmana passada a La Moncloa (Reuters)
Mariano Rajoy durant una compareixença informativa la setmana passada a La Moncloa (Reuters)
Madrid

Els reptes de Rajoy

La primera gran prova de foc per al president del govern espanyol és aprovar els pressupostos

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ja és oficialment president del govern espanyol. Aquest dijous anunciarà el seu nou executiu i l'endemà ja hi haurà la primera reunió del Consell de Ministres. Comença, doncs, una legislatura complicada sense que el PP tingui majoria absoluta, una legislatura amb grans reptes. Fem-ne un repàs ràpid:

 

- Per qüestions de calendari, la primera gran prova de foc per a Rajoy és aprovar pressupostos

Li calen socis per fer un ajust de 5.500 milions i complir així el sostre de dèficit fixat a Brussel·les, que, si no, amenaça amb multa i suspensió de fons estructurals. El PSOE, de moment, no s'hi posa bé. Podria prorrogar pressupostos, però seria un pedaç: la primavera de l'any vinent el problema reapareixeria.

 

- Li cal revisar el sistema de pensions

El repte és fer-lo sostenible ara que s'esgota la guardiola de la Seguretat Social. I també haurà d'aprovar un nou model de finançament autonòmic. Hi està obligat per llei, encara que ell ho vengui com a possible concessió a Catalunya.

 

- El repte de Catalunya, també imminent

Amb referèndum previst per al setembre vinent, al debat d'investidura Rajoy no s'ha bellugat: manté l'amenaça permanent de dur-ho tot als tribunals i l'oferta de nou finançament. No ha mostrat cap interès per la reforma constitucional que apadrina el PSOE i que ha desdramatitzat el rei.

 

- Lleis aprovades amb majoria absoluta popular que ara l'oposició demana derogar

Sobretot la LOMCE i la llei mordassa, però també cadena perpètua revisable i taxes judicials. Rajoy ja ha dit que no pensa "enderrocar res", només ha congelat temporalment les revàlides educatives.

 

- Patata calenta també per la corrupció:

Ja està aprovada al Congrés la creació d'una comissió d'investigació sobre la guerra bruta contra l'independentisme que hauria pilotat el reprovat ministre Fernández Díaz. I una de les mesures firmades amb Ciutadans per dir "sí" a la investidura és crear una altra comissió d'investigació sobre el suposat finançament irregular del PP.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut