Canvi d'hora i la nit serà més curta
Canvi d'hora i la nit serà més curta
Barcelona

Els rellotges s'han avançat una hora la passada matinada per entrar a l'horari d'estiu i estalviar energia

Aquesta matinada, a les dues de la matinada s'han hagut d'avançar una hora els rellotges, per tant hem pogut dormir una hora menys

RedaccióActualitzat
Des de fa setmanes els dies es fan més llargs, a ritme d'un minut per dia, però aquest diumenge es farà un salt molt considerable. El sol es pondrà seixanta minuts més tard. I això serà així per l'ordre europea que obliga a avançar una hora els rellotges la matinada del diumenge per entrar oficialment a l'horari d'estiu.

A les dues de la matinada seran les tres i aquest diumenge, que en aquesta ocasió coincideix amb diumenge de Rams, tindrà només 23 hores. Una retallada polèmica perquè no tothom veu la utilitat a aquest estalvi energètic.

Estalvi energètic

L'adaptació de l'horari a la llum del dia permet estalviar energia al reduir la necessitat d'il·luminació artificial. Per això, un 90% de l'estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic.

La il·luminació suposa un 7% del conjunt del consum energètic de les llars, i l'estalvi en aquest capítol es pot incrementar fent un ús responsable de l'energia mitjançant mesures com l'adequació del tipus d'il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric.

En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.

L'estalvi relacionat amb el canvi horari es general durant l'horari estiu, ja que és quan hi ha més llum diürna natural. Per no desaprofitar les hores de sol del matí, s'avança el rellotge de manera harmonitzada a tots els països de la UE una hora i així es redueix la despesa energètica associada a l'ús de llum artificial.

Fruit d'una crisi

El canvi horari s'aplica de manera coordinada a tota la Unió Europea i en uns 80 països més de tot el món.

Es va aplicar per primera vegada després de la Primera Guerra Mundial, per estalviar carbó, i el 1974 es va generalitzar com a mètode d'estalvi per l'alt cost de l'energia en aquells moments, després de la crisi del petroli.

Set mesos

L'horari d'estiu s'allargarà fins a l'últim cap de setmana d'octubre, quan els dies es faran més curts i aleshores es recuperarà aquesta hora "perduda".

Anar al contingut