Canvi d'hora d'hivern
Canvi d'hora d'hivern
Barcelona

Els rellotges s'endarrereixen una hora per l'horari d'hivern

A les Illes han iniciat una campanya per aturar el canvi d'hora i demanar que l'horari s'adapti als cicles vitals

RedaccióActualitzat

S'acaba l'octubre i, com cada any, toca canviar l'hora. Aquest cop, per sort per a la majoria, es guanya una hora.

L'horari s'ha tornat a adaptar a l'hivern, a les tres de la matinada han tornat a ser les dues. Arriba l'època en què es fa fosc abans i els dies seran més curts i amb menys llum.

L'objectiu principal és equiparar el començament de la jornada laboral amb les hores de llum natural. Segons els experts, és una mesura que no suposa cap estalvi energètic, però que permet tenir més llum al matí, quan la majoria de ciutadans es desplacen cap a la feina o els estudis. En canvi, el pas a l'horari d'estiu sí que permet estalviar fins a un 10% de la despesa energètica.

El canvi d'hora és un costum que s'aplica des de mitjans dels anys 70. Aquest horari es mantindrà ara fins a l'últim diumenge de març.

Campanya a les Illes

El canvi d'hora sempre va acompanyat de certa polèmica. A les Illes, una campanya a internet recull l'opinió de molts ciutadans: cal canviar l'hora?

A través de la plataforma change.org una campanya insta a no canviar l'hora aquest diumenge. Ja han recollit uns 5.800 suports per demanar que les hores de sol d'adaptin als cicles vitals de les persones. El govern balear està obert a estudiar la proposta.

 

Anar al contingut