Barcelona

Els rellotges entren a l'horari d'hivern amb l'objectiu de reduir el consum energètic

Aquesta matinada ha entrat en vigor el denominat horari d'hivern. D'aquesta manera, a les 3 de la matinada s'han endarrerit els rellotges 60 minuts, i han tornat a ser les 2. L'objectiu bàsic de l'aplicació del canvi d'hora és aprofitar la llum del sol i estalviar energia, tot i que segons alguns experts econòmicament aquest estalvi és molt petit. Aquest és l'últim any d'aplicació de l'actual directiva que regula el canvi d'hora a la Comunitat Europea. A partir del 2007, la Comissió Europea n'haurà d'emetre una de nova per regular quin dia i quin minut entra en vigor el nou horari pels cinc anys vinents.

Actualitzat
Aquest diumenge és especial i és que el retorn a l'horari d'hivern -que de fet és l'horari natural- farà que sigui un dia de 25 hores. A les tres de la nit, els rellotges s'han hagut de reajustar fins a les dues. D'aquesta manera es compleix amb la directiva europea que regula el canvi d'horari, una mesura que va començar a generalitzar-se l'any 1974.

Aquell any hi va haver la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els rellotges per aprofitar millor la llum del sol i consumir menys en il·luminació. Es va encetar així l'anomenat "horari d'estiu". La principal raó d'aquestes variacions és l'estalvi en el consum energètic.

En el conjunt de l'estat espanyol, el canvi d'hora suposa un estalvi d'un 5% en energia elèctrica. Per llar, es calcula que són uns 6 euros d'estalvi, mentre que a tot el territori nacional la factura es redueix en 60 milions d'euros. Els experts admeten que no es tracta d'un gran estalvi per això recomanen també adoptar altres mesures com l'ús d'electrodomèstics de classe A o instal·lar termòstats que regulin les calefaccions.

El d'aquesta matinada és l'últim canvi d'hora regulat per l'actual directiva europea sobre la matèria. Abans del 31 de desembre del 2007, la Comissió Europea ha de discutir un nou calendari d'aplicació de la mesura pels 5 anys vinents. Fins ara, els canvis d'horari s'efectuaven els últims caps de setmana dels mesos d'octubre i març.

La Comissió també haurà d'emetre un nou informe sobre la incidència de l'aplicació del canvi d'hora als sectors afectats per aquesta mesura. Els infants, la gent gran i els malalts crònics són els que més noten més l'alteració de l'horari, que els pots suposar canvis neurològics i biològics. Els experts asseguren que els malalts que tenen predisposició a tenir fases depressives o migranyes, per exemple, són també els més propensos a veure's afectats pel canvi.
Anar al contingut