Brussel·les

Els rebels ocupen al palau de Gaddafi i anuncien que controlaran tot el país en 72 hores

El rebels libis ja controlen tot el complex residencial de Bab el-Aziziye, residència del coronel Moammar al-Gaddafi, i asseguren que controlaran tot el país en 72 hores. Així ho ha comunicat a l'ONU el representant del CNT a Nova York. Després de diverses hores de combats al voltant del complex presidencial, els rebels no han trobat pràcticament cap resistència a l'interior del palau de Gaddafi, on hi han hissat la bandera tricolor -vermella, negra i verda- usada per les forces antigaddafistas des del començament de la revolta. A l'interior del palau no han trobat ni rastre de Gaddafi ni dels seus fills. Tot i això, el fins ara líder libi ha enviat un missatge en què assegura que és a Trípoli i que no abandonarà Líbia.

Actualitzat
Les brigades del règim gaddafista que es trobaven a Bab el-Aziziye han deposat les armes i s'han rendit ràpidament als insurgents, de manera que l'assalt s'ha desenvolupat pràcticament sense cap mena de resistència. Els rebels controlen i han saquejat el complex residencial de Gaddafi.

La cadena de televisió Al-Jazeera ha informat també que els habitants de la capital comencen a afluir cap a la zona on els rebels celebren el que han qualificat de "la mare de totes les victòries", en al·lusió a la presa del palau de Gaddafi.

Els rebels, però, encara no han trobat el coronel. Per la seva part, Moammar al-Gaddafi ha enviat un missatge, a través del cap de la Federació Russa d'Escacs, Kirsan Iliumzhínov, en què assegura que és a Trípoli i que no pensa abandonar Líbia. Tot i això, no se sap del cert on és.

La victòria dels rebels, però, encara no és total. Les milícies de Gaddafi controlen encara alguns barris de Trípoli i altres ciutats. La comunitat internacional, però, creu que la caiguda del règim gaddafista podria ser qüestió d'hores. Aquest dilluns a la nit els rebels informaven que líders tribals de Sirte, ciutat natal de Gaddafi situada a 450 quilòmetres de la capital, havien contactat amb el Consell Nacional de Transició libi per preparar la seva rendició.

L'OTAN confirma que els rebels controlen Trípoli

L'OTAN ha confirmat que el règim de Moammar al-Gaddafi ja no controla la capital i que només hi "persisteixen alguns focus de combat". Segons el portaveu militar de l'Aliança Atlàntica, Roland Lavoie, Gaddafi "ja és història i com més aviat ho comprengui millor". Lavoie ha reconegut que malgrat els avenços "històrics" dels rebels a Trípoli, la situació continua sent "molt perillosa" i les forces aliades es mantenen "alerta". "No podem abaixar la guàrdia i no ho farem. Estem compromesos amb el mandat. Continuarem agafant-nos el temps que sigui necessari", ha advertit el portaveu militar, després de confirmar que el míssil Scud que van llançar ahir les forces lleials de Gaddafi des Sirte no ha provocat víctimes.

L'OTAN ha deixat clar que continuaran amb la missió militar fins que es compleixin els tres objectius de l'operació: que cessin tots els atacs del règim, que es repleguin totes les tropes fidels a Gaddafi i que es permeti l'accés sense obstacles de l'ajuda humanitària.

Sarkzoy i Obama acorden mantenir l'esforç militar fins que Gaddafi es rendeixi

El president de França, Nicolas Sarkozy, i el seu homòleg nord-americà, Barack Obama, han acordat mantenir l'esforç militar" en suport a les autoritats líbies legítimes" fins que Moammar al-Gaddafi i les seves forces lliurin les armes. Els dos dirigents han mantingut una "llarga" conversa telefònica i, segons el comunicat difós per la presidència francesa, s'han felicitat dels "avenços decisius aconseguits en els últims dies per les forces del Consell Nacional de Transició" i han considerat que el final del règim de Gaddafi "és ineluctable i és a prop".

Tanmateix, els Estats Units volen desbloquejar immediatament fins a 1.500 milions de dòlars que serviran per donar suport als rebels libis per fer una "transició democràtica" i per a ajuda humanitària en aquest país. Aquesta ajuda, procedent dels béns de l'estat libi bloquejats fins ara pels EUA, serà gestionada directament pel Consell Nacional de Transició libi, segons ha anunciat el Departament d'Estat.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut