Un soldat presumptament lleial a Gaddafi, capturat en la part del darrera d'un vehicle. (Foto: EFE)
Un soldat presumptament lleial a Gaddafi, capturat en la part del darrera d'un vehicle. (Foto: EFE)
Bengasi

Els rebels libis rebutgen cap acord si Gaddafi no marxa

L'OTAN assegura que continuaran bombardejant les tropes de Moammar al-Gaddafi mentre continuïn amenaçant la població civil. El president sud-africà, Jacob Zuma, havia demanat aturar els atacs després de pactar amb el líder libi un "full de ruta" per aturar el conflicte. Tot i acceptar un alto el foc, Gaddafi ha tornat a bombardejar la ciutat de Misrata. Els mediadors de la Unió Africana han viatjat a Bengasi i no han convençut els rebels. Rebutgen qualsevol acord si Gaddafi o els seus fills hi tenen un paper.

Actualitzat
Una manifestació de centenars d'opositors libis han volgut deixar clar, aquest migdia, a Bengasi, la capital rebel, que no acceptaran cap negociació abans que Muammar el Gaddafi deixi el poder i torni l'exèrcit a les casernes.

"Vull dir a la Unió Africana que ja en tenim prou de Moammar, que ens avorreix. Se n'ha d'anar, i els seus fills, també", ha dit una opositora al règim libi, Nagy al-Mesmari.

La concentració ha estat davant l'hotel on es troben reunits els líders de la revolta amb la delegació de la Unió Africana, que ahir va aconseguir, en principi, un acord de Gaddafi per a un alto el foc i negociacions.

Però després de vuit setmanes de conflicte tot sembla encallat. Ahir mateix, Gaddafi s'apuntava un triomf en rebre la delegació diplomàtica africana encapçalada pel poderós president sud-africà, Jacob Zuma. Li proposaven -i ell va acceptar un alto el foc- l'obertura de converses amb els rebels i un govern de transició. A canvi, Zuma li va fer un gest demanant a l'OTAN que aturés els bombardejos i donés una oportunitat a l'alto el foc. Però sense la dimissió de Gaddafi, tot continua encallat.

Els combats han continuat aquest dilluns, i l'OTAN ja ha dit que manté l'operació militar.

Els rebels han advertit també que no hi haurà un alto el foc fins que les forces de Gaddafi retirin les seves posicions. I això de moment no ha passat, perquè els rebels han denunciat nous bombardejos sobre la ciutat de Misrata que han fet, segons aquestes fonts, almenys cinc morts.
Anar al contingut