Trípoli

Els rebels estrenyen el setge sobre Gaddafi i el líder libi s'atrinxera a Trípoli

Les milícies antigovernamentals líbies estenen el seu control des de l'est cap a l'oest del país i s'acosten a Trípoli. Al voltant de la capital hi ha almenys cinc ciutats més en rebel·lió. Internament el règim també es desfà amb noves dimissions de protesta, fins i tot de familiars. A més, aquest divendres hi ha convocades noves manifestacions de protesta, fins i tot a Trípoli. Mentrestant, el líder libi, Moammar al-Gaddafi, ha fet una nova crida a la població per combatre els rebels. A més, el govern promet ara un augment dels salaris i més ajudes per comprar menjar en un intent de guanyar-se la població.

Actualitzat
El règim de Moammar al-Gadaffi trontolla. Els opositors continuen la seva ofensiva cap a Trípoli i prenen cada cop més ciutats. La revolta s'ha generalitzat a l'oest i al sud del país, on noves viles han caigut a les mans dels que s'oposen al règim de Trípoli. L'última en capitular ha estat Adjabiya, a la zona nord-oriental del país.

Més a prop de Trípoli hi ha cinc ciutats revoltades. A la mateixa capital s'ha convocat per aquest divendres una marxa contra el règim, però la política de silenci imposada pel govern impedeix conèixer la situació d'aquesta manifestació.

A Bengasi sí que hi ha hagut una pregària multitudinària. El feu dels opositors s'ha omplert de milers de fidels. L'oració es ven com una mostra de la independència de l'est del país i un símbol de l'esperit pacífic dels manifestants.

Desafecció i disensions

Mentre les ciutats grans i petites cauen com fitxes de dòmino a les mans dels rebels, el moviment de defecció en el si de les forces armades s'ha accelerat sensiblement. A Bengasi el cap de la policia, el general Ali Houweidi, que ha anunciat el seu suport als rebels, s'ha vist acompanyat per un gran nombre d'oficials de la base militar aèria de Binina i per nombrosos dirigents dels diferents cossos de seguretat de tot el país.

Internament el règim també fa aigües. Ja han dimitit diversos membres del govern. Fins i tot de familiars, com el conseller i cosí de Gaddafi Kadhaf al-Dam, en protesta per la gestió de la crisi. El fiscal general de Líbia, Abdel Rahman al-Abar, també ha renunciat com a resposta a la repressió.

Els rebels consoliden el control a la zona oriental del país

A la part oriental del país, on els revoltats han refermat el seu control, s'estan produint manifestacions d'entusiasme. A Tubruk milers de persones, indignades pel nou discurs de Gaddafi, han demanat al centre de la ciutat la caiguda del líder libi. Els rebels han organitzat comissions de seguretat, d'atenció sanitària i d'administració, amb centre als principals edificis de la plaça central d'aquesta localitat del Mediterrani.

Al sud-est de Líbia, una altra ciutat, Al-Kufrah, ha quedat sota el control dels rebels, que han destruït tots els símbols del règim, i particularment han desmantellat les forces de seguretat. El mateix escenari s'ha repetit a Zuara, a 120 quilòmetres de la capital, on els "revolucionaris" han derrotat els policies i els militars.

Pressió internacional

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides s'ha reunit per debatre la situació a Líbia i per analitzar la proposta de França i el Regne Unit d'imposar sancions al règim de Gaddafi. En concret, el text amb què es treballa proposa un embargament complet d'armes, sancions financeres i l'actuació del Tribunal Penal Internacional.

L'OTAN ofereix ajuda per evacuar estrangers i assistència humanitària. I la Unió Europea podria crear una zona d'exclusió aèria per aturar els bombardejos de l'aviació.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut