Trípoli

Els rebels controlen ja Az-Zawiyah mentre que Gaddafi es nega a marxar del país

La ciutat d'Az-Zawiyah, un bastió dels lleials al règim de Gaddafi a només 50 quilòmetres de Trípoli, ja és a mans dels rebels. El setge al dictador, per tant, s'estreny cada vegada més. El coronel, però, no afluixa i es manté atrinxerat a la capital. En una entrevista telefònica en un canal de televisió de Sèrbia, Moammar al-Gaddafi ha assegurat que no pensa marxar del país i ha menyspreat les sancions imposades per l'ONU, que demana investigar i perseguir crims de la humanitat a Líbia. Gaddafi ha replicat que aquesta resolució no té valor, que és nul·la, i ha afegit que Líbia està tranquil·la i que els opositors al seu règim estan encerclats i aviat seran vençuts.

Actualitzat
L'oposició a Moammar al-Gaddafi vol aprofitar l'impuls moral de les dures sancions de l'ONU contra el règim libi per acabar d'alliberar el país. De moment, amb la zona est alliberada, els revoltats ja controlen també ciutats com Az-Zawiyah, a només 50 quilòmetres de la capital, Trípoli, on continua atrinxerat el dictador amb el seu clan.

De fet, l'oposició vol que sigui el mateix poble libi el que prengui el control de la capital, sense cap ajuda externa. En paral·lel amb els combats, l'oposició s'organitza i ha anunciat la creació d'un consell nacional independent, amb representants de totes les zones revoltades. L'objectiu: dirigir el procés de transició a Líbia.

Gaddafi torna a parlar per televisió

Ho ha fet en una conversa telefònica en un canal serbi, on ha criticat l'ONU i ha insistit que manté el poder a Líbia, malgrat les informacions que apunten que l'oposició ha creat un Consell Nacional transitori amb representants de les zones alliberades.

Gaddafi ha assegurat que no té valor la resolució aprovada pel Consell de Seguretat de l'ONU en què demana investigar i perseguir possibles crims de la humanitat a Líbia. El text, aprovat aquest diumenge de matinada, també prohibeix que tant Gaddafi com la seva família surtin del país, en congela tots els béns a l'exterior i embarga la venda d'armes a Líbia.

El líder libi diu que l'ONU no té permès ficar-se en "assumptes interns d'altres països" i afegeix que només pot intervenir si un país n'està atacant un altre. Gaddafi ha lamentat que els organismes internacionals estiguin, ha dit, "prenent decisions sobre la base de notícies" i els ha instat a investigar més.

El líder libi descriu com tranquil·la i "pacífica" la situació ara mateix a Líbia i ha insistit que no marxarà del país. Segons Gaddafi, estarien encerclant petits grups de rebels. Diu que les forces policials i els militars estan tractant amb aquests opositors.

Allau de refugiats

Els xocs entre partidaris i detractors de Gaddafi estan provocant una allau de refugiats que escapen de la violència pels passos fronterers de Tunísia i Egipte. Segons l'ACNUR, ja han abandonat Líbia unes 100.000 persones. Davant d'aquestes xifres i les previsions que el flux de refugiats es mantingui, les organitzacions humanitàries alerten del risc de col·lapse.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut