Alcarràs

Els ramaders demanen que s'apliqui un nou càlcul al límit de purins per hectàrea

A Catalunya hi ha set milions de porcs que produeixen sis milions de metres cúbics de purins cada any

Actualitzat

La gestió dels purins és una de les principals preocupacions per als ramaders del sector porcí, ja que els residus s'han de tractar perquè són altament contaminants. Aquests adobs també s'aprofiten com a fertilitzats en l'agricultura per la gran quantitat de nitrats que contenen, encara que tenen limitacions.

Els propietaris de les granges han de justificar davant de l'administració la quantitat de purins que generen els animals, i quants van destinats a adob orgànic. A les zones vulnerables, on hi ha perill de contaminació dels aqüífers, el límit de nitrogen per hectàrea a l'any és de 170 quilos. A les altres zones, la limitació de nitrats és de 210 quilograms.

Per calcular aquestes quantitats, els ramaders i pagesos es basaven en unes taules estandarditzades del Departament d'Agricultura. El sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) diu que amb una nova maquinària d'última generació es pot calcular millor la quantitat de nitrogen que s'aboca per hectàrea.

Segons ells, les noves cisternes, que apliquen les dejeccions al camp directament -fent que el purí faci menys pudor-, permeten calcular amb més precisió la quantitat i qualitat del purí que es tira a les finques. El tècnic de JARC Jordi Vidal explica que la nova tecnologia és més precisa:

"Un ramader que té una explotació mitjana –amb 1.000 porcs– està produint, en teoria, segons els càlculs que ha de presentar per poder tirar endavant la llicència d'una granja, 7.000 quilograms de nitrogen a l'any. Ara ens estem adonant, amb aquesta tecnologia, que no estan sortint els 7.000 kg de nitrogen. Ens en estan sortint menys, amb la qual cosa no poden adobar totes les parcel·les agrícoles que tenien previstes adobar".

Per aquest motiu, la JARC ha demanat al Departament d'Agricultura que es permeti als pagesos i ramaders utilitzar la nova tecnologia.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut