La Pobla de Segur

Els rais tornen a solcar les aigües del Noguera Pallaresa per recordar l'antiga professió del raier

Una vintena de joves han homenatjat l'antiga professió del raier descendint, com cada any, pel riu Noguera Pallaresa. El descens d'aquestes embarcacions s'ha dut a terme en el marc de la tradicional Diada dels Raiers que celebra des de fa uns quants anys a la Pobla de Segur. Els joves han governat quatre rais, embarcacions artesanals fetes amb troncs de fusta, entre la presa de Llania i el Pont de Claverol, a la comarca del Pallars Jussà. El trajecte, de sis quilòmetres, s'ha desenvolupat sense cap incidència remarcable.

Actualitzat
L'ofici de raier consistia a descendir troncs de fusta d'arbres del Prepirineu i Pirineu cap al pla aprofitant el corrent del riu, en aquest cas el Noguera Pallaresa. Aquesta antiga professió es recupera cada any en d'aquesta diada, que ha estat seguida per nombroses persones. Segons els organitzadors, l'ofici de raier "a part de ser un motor econòmic en aquella època, també era una forma de vida" que no volen que es perdi.

L'Associació de Raiers ha decidit lliurar aquest any la Ganxa d'Or, distinció que s'atorga a una entitat o persona que ha destacat per la seva defensa del món del raier o l'àmbit que l'envoltava, a l'escriptor José Luis Sampedro, autor entre d'altres llibres d'"El río que nos lleva".
Anar al contingut